Conferință semestrială în protopopiatul Bârlad

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, însoțit de protos. Iorest Matei, Exarhul mănăstirilor din Episcopia Hușilor, marți, 08 iulie, la Bârlad, a avut loc conferința semestrială cu preoții din Protopopiatul Bârlad.

Tema centrală a acestei conferințe a fost prilejuită de anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, după cum aflăm de la Episcopia Hușilor.

Referatul conferinței cu titlul „Constantin Brâncoveanu – exemplu de creștinism și patriotism” a fost susținut de părintele Andon Petru de la parohia Perieni II, care punctat aspecte importante din viața Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu și a familiei sale, precum și repere esențiale ale vieții culturale, religioase și politice din timpul domniei sale. La finalul expunerii, părintele referent a subliniat faptul că „moartea mucenicească a Brâncovenilor a avut un larg ecou în sufletul poporului român, care i-a plâns în cântece și balade populare”, prin aceasta arătându-se că ei încă din acele timpuri erau socotiți ca adevărați „mucenici” sau „mărturisitori” ai Ortodoxiei.

După susținerea referatului, a urmat cuvântul Preasfințitului Părinte Corneliu care a evidențiat faptul că „personalitatea Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu ascunde în ea, o chemare a lui Dumnezeu de slujire și de sacrificiu”, venirea lui la domnie având loc într-un context istoric foarte complicat. Totodată, Preasfinția Sa a remarcat că domnitorul Brâncoveanu a avut o diplomație aparte față de alți domnitori de dinaintea lui, reușind să păstreze o atmosferă de pace în timpul domniei sale, fapt ce a determinat dezvoltarea culturii și construcția multor edificii și biserici care au fost decorate în stilul propriu brâncovenesc. În epoca lui Constantin Brâncoveanu „se poate constata o creștere economică bazată mai ales pe mult comerț a Țărilor Române și pentru faptul că nu au fost războaie și lupte care distrugeau economia unei țări”, domnitorul știind „cu multă abilitate și diplomație politică să rezolve situațiile conflictuale”. Concluzionând, Preasfinția Sa a ținut să amintească că dincolo de toate realizările sale ca domnitor, mărturisirea de credință a sa și a fiilor săi rămâne peste veacuri icoană a adevăratului creștin.

În partea a doua a conferinței s-au discutat probleme de ordin administrativ, aducându-se la cunoștința preoților mai multe adrese ale Cancelariei Sfântului Sinod și ale Centrului Eparhial Huși.

La sfârșitul conferinței, părintele protopop Vasile Lăiu a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența în mijlocul preoților din Protopopiatul Bârlad, care constituie totdeauna un prilej de bucurie și emoție duhovnicească, precum și pentru datele inedite împărtășite cu privire la domnia și martiriul Sfinților Martiri Brâncoveni.

Comentarii Facebook


Știri recente