Conferința privind viitorul Europei, care se încheie în 9 mai, de Ziua Europei, a oferit cetățenilor și organizațiilor din Uniunea Europeană (UE) o platformă de dezbatere directă în scopul stabilirii priorităților pentru viitorul UE în 10 domenii-cheie. Primul dintre ele este protecția mediului. Până în 9 mai încă pot fi trimise online sugestii și propuneri.
În domeniul protecției mediului, cetățenii au propus, printre altele, măsuri de combatere a risipei alimentare, reducerea utilizări pesticidelor și îngrășămintelor chimice, etichetarea clară a produselor din zootehnie, refacerea și extinderea ariilor protejate, responsabilizarea marilor poluatori, protecția insectelor polenizatoare, sprijinirea reîmpăduririlor, protejarea surselor de apă.
Printre propunerile tinerilor europeni se numără și introducerea unui sistem standardizat de reciclare la nivelul UE.
Conferința a început în 9 mai 2021. Au putut participa cetățeni și organizații din toate statele membre. După dezbaterile la nivel național desfășurate anul trecut, în 29 și 30 aprilie 2022 a avut loc și sesiunea plenară a Conferinței, organizată la Parlamentul European.
Aceasta a aprobat un set de 49 de propuneri detaliate care acoperă o gamă largă de subiecte, organizate în 10 domenii-cheie: schimbări climatice și mediu; sănătate; economie, justiție socială și locuri de muncă; UE în lume; valori și drepturi, stat de drept și securitate; digitalizare; democrație europeană; migrațiune; educație, cultură, tineret și sport.
Timp de un an, cetățeni din întreaga Uniune Europeană au discutat cum trebuie să arate Uniunea. Reprezentanții Parlamentului European, ai Consiliului, ai Comisiei și ai parlamentelor naționale și-au exprimat consensul cu privire la propuneri.
Conferința privind viitorul Europei se încheie la 9 mai și, odată cu ea, se încheie și posibilitatea de a contribui pe platformă.
De la lansarea platformei, în 19 aprilie 2021, peste 50.000 de participanți și-au împărtășit ideile, au comentat ideile altor participanți, au aprobat idei și au organizat evenimente în întreg cuprinsul UE.
Conferința este o acțiune comună a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei Europene, care acționează în calitate de parteneri egali împreună cu statele membre ale Uniunii Europene.
Statele membre contribuie la Conferință prin evenimente suplimentare, în acord cu particularitățile lor naționale. Aceste evenimente sunt înregistrate pe platforma digitală și, ca orice contribuție de pe platformă, contribuie la procesul Conferinței prin intermediul rapoartelor platformei.
În România, evenimentele au fost organizate sau coorganizate de ministere (în special Ministerul Afacerilor Externe, având în vedere mandatul său în domeniul afacerilor europene), de mai multe institute (Institutul European din România, Institutul Diplomatic, Institutul Aspen) și de organizații de tineret. O parte din evenimente au fost organizate cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene și al Biroului Parlamentului European în România.
Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să ia măsuri, în limitele competențelor lor, în urma recomandărilor formulate.
Până în primăvara anului 2022, se preconizează că vor fi elaborate concluziile conferinței pentru a oferi orientări privind viitorul Europei.
Vezi și:
Foto credit: Facebook / European Youth Event
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews