Conferința preoților Protopopiatului Bârlad

Preoții din Protopopiatul Bârlad s-au reunit marți, 8 iulie 2014, în conferința semestrială. Întrunirea a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Corneliu și s-a înscris în seria manifestărilor din Eparhia Hușilor dedicate Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, informează „Ziarul Lumina”.

La sediul Protopopiatului Bârlad a avut loc, în urmă cu două zile, conferința semestrială cu preoții, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor. Preasfinția Sa a fost însoțit de protos. Iorest Matei, exarhul mănăstirilor din Episcopia Hușilor. Tema centrală a acestei conferințe a fost prilejuită de Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni. Părintele Petru Andon de la Parohia Perieni II a prezentat referatul cu tema „Constantin Brâncoveanu – exemplu de creștinism și patriotism”. În cadrul expunerii, au fost punctate aspecte importante din viața Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu și a familiei sale, precum și repere esențiale ale vieții culturale, religioase și politice din timpul domniei sale. La finalul prezentării acestei teme, părintele Petru Andon a subliniat faptul că „moartea mucenicească a Brâncovenilor a avut un larg ecou în sufletul poporului român, care i-a plâns în cântece și balade populare”, prin aceasta arătându-se că ei, încă din acele timpuri, erau socotiți ca adevărați „mucenici” sau „mărturisitori” ai Ortodoxiei.

Mărturisirea lui Brâncoveanu, „icoană a adevăratului creștin”

După susținerea referatului, a urmat cuvântul Preasfințitului Părinte Corneliu, care a evidențiat faptul că „personalitatea Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu ascunde în el o chemare a lui Dumnezeu de slujire și de sacrificiu”, venirea lui la domnie având loc într-un context istoric foarte complicat. Totodată, Preasfinția Sa a remarcat că domnitorul Brâncoveanu a avut o diplomație aparte față de alți domnitori de dinaintea lui, reușind să păstreze o atmosferă de pace în timpul domniei sale, fapt ce a determinat dezvoltarea culturii și construcția multor edificii și biserici, care au fost decorate în stilul propriu brâncovenesc. „În epoca lui Constantin Brâncoveanu se poate constata o creștere economică bazată mai ales pe mult comerț a Țărilor Române și pentru faptul că nu au fost războaie și lupte care distrugeau economia unei țări, domnitorul știind cu multă abilitate și diplomație politică să rezolve situațiile conflictuale. Dincolo de toate realizările sale ca domnitor, mărturisirea sa de credință și a fiilor săi rămâne peste veacuri icoană a adevăratului creștin”, a remarcat PS Corneliu. În partea a doua a conferinței, s-au discutat probleme de ordin administrativ, aducându-se la cunoștința preoților mai multe adrese ale Cancelariei Sfântului Sinod și ale Centrului eparhial Huși. La final, pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, a mulțumit Preasfințitului Corneliu pentru prezența în mijlocul preoților din Protopopiatul Bârlad. „Prezența Preasfinției Voastre constituie totdeauna un prilej de bucurie și emoție duhovnicească. Asăzi (n.r. marți, 8 iulie), ne-ați împărtășit date inedite cu privire la domnia și martiriul Sfinților Martiri Brâncoveni”, a spus pr. protopop Vasile Lăiu.

Comentarii Facebook


Știri recente