Conferință preoțească despre „Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române” la Otlaca Pustă și manifestare culturală la Bătania – Ungaria

În contextul Anului Jubiliar al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, sâmbătă, 11 decembrie 2010, la parohia Otlaca Pustă, din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria s-a desfășurat o conferință preoțească pe tema dobândirii autocefaliei de către Biserica noastră. Conferința a fost precedată de Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită în biserica parohială de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan în fruntea unui sobor din care au făcut parte clericii Episcopiei, ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Cosmin Pop, parohul bisericii românești din Jaca (din Bihorul Unguresc) a fost hirotesit iconom, pentru activitatea pastorală deosebită desfășurată în rândul tinerilor din parohie și din împrejurimi, care anual participă la tabere de pictat icoane pe sticlă, organizate la Jaca.

În cadrul conferinței preoțești, a cărui gazdă a fost Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei și parohul Otlăcii Pustă, au prezentat referate despre tema autocefaliei Părintele Consilier Economic Teodor Marc, parohul Bichișciabăi și Părintele Ilie Ciocan, parohul Bătaniei. La Sfânta Liturghie și la conferința preoțească, alături de credincioși a participat și Domnul Gheorghe Șimonca, Primarul Otlăcii Pustă și Deputat în Parlamentul de la Budapesta. Conferința s-a desfășurat cu sprijinul Domnului Primar Gheorghe Șimonca, al Autoguvernării Minoritare Românești din Otlaca Pustă și al altor credincioși din parohie.

Tot în după amiaza aceleași zile, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a participat, alături de Preotul paroh Ilie Ciocan, la Ziua Culturală a Românilor din Bătania, organizată de Autoguvernarea Minoritară Românească din Bătania și de Domnul Traian Cresta, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, în scopul de a se colecta fonduri pentru restaurarea turnului bisericii ortodoxe românești din Bătania, care a fost grav afectat de o furtună puternică care a avut loc în urmă cu câteva luni.

În fața numeroșilor spectatori care au umplut sala Casei de Cultură din Bătania, au prezentat programe copii de la Grădinița și Școala Românească din Bătania, dar și alte formații prestigioase din localitate.

Pentru restaurarea turnului bisericii din Bătania, de mai multă vreme a fost deschis și un cont la Banca OTP, în care orice donație de bani este binevenită. Din Ungaria se pot transfera bani pe următorul număr de cont: 11733089-20018920-00000000, iar din România sau din alte țări numărul IBAN al contului este următorul: HU6911733089-20018920-00000000.

Comentarii Facebook


Știri recente