Caransebeş: Conferinţă preoţească dedicată Anului omagial şi comemorativ 2017

Preoţii din Cercul pastoral-misionar Caransebeș au participat recent la o şedinţă dedicată anului omagial şi comemorativ 2017. Întâlnirea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de un sobor de preoţi în Biserica necropolă Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. La slujbă a fost prezent Preasfinţitul Părinte Lucian.

Doi dintre preoții slujitori au susținut o predică, respectiv o cateheză. Părintele Petru Danci, Parohia Zorile, a prezentat omilia la Duminica a 21-a după Rusalii. De asemenea, părintele Traian Florei, Parohia Jupa, a expus cateheza cu tema Cinstirea sfintelor icoane.

După rugăciunea Amvonului a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului. În continuare, a avut loc vernisarea unor icoane vechi. Acestea au fost aduse de preoții aparținători cercului din parohiile păstorite, notează site-ul oficial al Eparhiei.

În partea a doua a evenimentului, părintele Aurelian Jucu, Parohia Zăgujeni, a prezentat referatul intitulat Tradiția iconografică românească, fidelitate dogmatică universală și specific național. De asemenea, părintele Liviu Bojin din Caransebeș a ilustrat latura misiunii sociale a Bisericii în timpul comunismului prin organizarea de așezăminte sociale la mănăstirile: Dealu, Viforâta şi Techirghiol.

La final, Episcopul Caransebeşului a evidenţiat importanţa organizării de conferinţe dedicate anului omagial şi comemorativ 2017.

Credem că și conferința de astăzi a fost o reușită din toate punctele de vedere pentru că am marcat prin întâlnirea cu preoții din acest cerc pastoral-misionar anul omagial închinat sfintelor icoane și anul comemorativ al tututor apărătorilor și mărturisitorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist, a mai spus Preasfințitul Lucian.

După prezentarea referatelor au fost analizate ideile principale lansate de părinții referenți. De asemenea, au fost dezbătute probleme concrete de pastorație pe care le întâmpină preoții în misiunea lor.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente