Conferinţă preoţească de toamnă la Călăraşi. PS Vincenţiu: Prin osteneala Sf. Antim Ivireanul de trei secole slujim în limba română, în limba înțeleasă de toți fiii poporului nostru

În Sala amfiteatru a Casei de Cultură a Consiliului Judeţean din Călăraşi a avut loc marți, 1 noiembrie 2016, Conferinţa pastoral-misionară de toamnă a clericilor din cele trei protopopiate ale Judeţului Călăraşi: Călăraşi, Olteniţa şi Lehliu. Conferinţa a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Conferinţa a purtat titlul „2016 – Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”.

În deschiderea lucrărilor a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în prezenţa Preasfinţitul Părinte Vincențiu, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna, din municipiul Călăraşi. La sfârșitul slujbei a fost săvârşită o scurtă slujbă de pomenire a vrednicului de pomenire Iustinian Arhiepiscopul, care a trecut la cele veșnice în ziua de Duminică, 30 octombrie 2016.

În cuvântul său, Preasfinţia Sa a vorbit despre personalitatea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, despre rolul său major în cultura bisericească și laică a poporului nostru, despre lucrarea de traducere în limba română a cărților bisericești și tipărirea lor. Prin osteneala Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, de trei secole slujim în limba română, în limba înțeleasă de toți fiii poporului nostru, a spus Preasfinţia Sa.

Subiectul conferinţei preoţeşti a fost dezvoltat de trei referenţi selectaţi pentru alcătuirea referatelor, din cei nouă referenţi de la cele trei protopopiate:

  • diaconul Constantin Nicolae, de la parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna, Protopopiatul Călărași,
  • preotul Bogdan Anca de la parohia Sărulești Sat, Protopopiatul Lehliu,
  • preotul Gabriel Cireșoiu de la parohia Frumușani, Protopopiatul Oltenița.

Preasfinţia Sa a dat cuvântul preoţilor referenți secundari, care au completat referatele susținute cu alte informații legate de tema conferinței. Au vorbit următorii preoți: Ionuț Seimeanu de la parohia Mihai Viteazul și Vasile Petre de la parohia Vlad Țepeș, Protopopiatul Călărași, Nicu Marius Frâncu de la parohia Paicu, Daniel Preda de la parohia Dragoș Vodă, Protopopiatul Lehliu, Ionuț Tudose de la parohia Radovanu și Gheorghiță Voinea de la parohia Budești, Protopopiatul Oltenița.

În continuarea conferinței, părinții protopopi din cele trei Protopopiate ale județului Călărași au trecut în revistă activitățile desfășurate în acest an cu tema „2016 – Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”.

La sfârșitul conferinței Preasfinția Sa a dat cuvântul părinților consilieri, care au prezentat problemele actuale din Eparhie.

7octombrieghiozdaneseminar1

 

Comentarii Facebook


Știri recente