Conferința preoțească a Protopopiatului pentru Estul Canadei

Între 24 și 25 septembrie, parohia Sf. Gheorghe din St. Hubert, QC, a fost gazda conferinței preoțești anuale a Protopopiatului pentru Estul Canadei, informează romarch.org. Alături de IPS Arhiepiscop Nicolae și PS Episcop Vicar Ioan Casian, un număr de 14 preoți au răspuns invitației Pr. Protopop George Chișcă.

Conferința a început în după amiaza zilei de vineri 24 septembrie cu citirea Procesului Verbal al precedentei Conferințe din mai 2009, iar apoi prin discutarea Agendei. La ora 7.00 p.m. s-a săvârșit taina Sf. Maslu, prezenți fiind cei doi ierarhi, 10 preoți și un diacon.

Lucrările Conferinței au fost reluate a doua zi, sâmbătă dimineața. Prima temă aflată pe ordinea de zi a fost cea privind aniversarea a 125 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Petre Busuioc a prezentat cadrul istoric care a dus la recunoașterea autocefaliei BOR în aprilie 1885, începând cu momentele de început ale organizării Mitropoliei Ungrovlahiei și cea a Moldovei, unirea Principatelor Române și independența României obținută după Războiul din 1877-1878. Toți cei prezenți au completat cu observații prezentarea făcută. S-a discutat și de situația Ortodoxiei pe continentul Nord american în prezent cu referire la noua Adunare Episcopală și documentele de la Chambesy.

A doua prezentare a avut ca temă Familia creștină. Părintele Viorel Tencaliuc de la parohia Sf. Dumitru din Toronto a făcut o frumoasă prezentare despre problemele familiei creștine în lumea contemporană, despre educația copiilor, despre multele probleme pastorale cu care se confruntă fiecare preot. A urmat o foarte interesantă discuție asupra temei. IPS Nicolae a concluzionat cu propunerea înființării unei comisii de educație la nivelul Arhiepiscopiei care să aibă în vedere în primul rând aceste probleme ale familiei creștine. În încheierea Conferinței s-au amintit datele Adunării de Protopopiat de anul viitor de la parohia Toți Sfinții din Toronto, respectiv 23-24 septembrie 2011 și s-au stabilit datele viitoarei Conferințe protopopești, 3-4 iunie 2011 la parohia Sf. Maria din Gatineau, QC.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…