Conferința preoțească a Protopopiatului pentru Estul Canadei

Între 24 și 25 septembrie, parohia Sf. Gheorghe din St. Hubert, QC, a fost gazda conferinței preoțești anuale a Protopopiatului pentru Estul Canadei, informează romarch.org. Alături de IPS Arhiepiscop Nicolae și PS Episcop Vicar Ioan Casian, un număr de 14 preoți au răspuns invitației Pr. Protopop George Chișcă.

Conferința a început în după amiaza zilei de vineri 24 septembrie cu citirea Procesului Verbal al precedentei Conferințe din mai 2009, iar apoi prin discutarea Agendei. La ora 7.00 p.m. s-a săvârșit taina Sf. Maslu, prezenți fiind cei doi ierarhi, 10 preoți și un diacon.

Lucrările Conferinței au fost reluate a doua zi, sâmbătă dimineața. Prima temă aflată pe ordinea de zi a fost cea privind aniversarea a 125 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Petre Busuioc a prezentat cadrul istoric care a dus la recunoașterea autocefaliei BOR în aprilie 1885, începând cu momentele de început ale organizării Mitropoliei Ungrovlahiei și cea a Moldovei, unirea Principatelor Române și independența României obținută după Războiul din 1877-1878. Toți cei prezenți au completat cu observații prezentarea făcută. S-a discutat și de situația Ortodoxiei pe continentul Nord american în prezent cu referire la noua Adunare Episcopală și documentele de la Chambesy.

A doua prezentare a avut ca temă Familia creștină. Părintele Viorel Tencaliuc de la parohia Sf. Dumitru din Toronto a făcut o frumoasă prezentare despre problemele familiei creștine în lumea contemporană, despre educația copiilor, despre multele probleme pastorale cu care se confruntă fiecare preot. A urmat o foarte interesantă discuție asupra temei. IPS Nicolae a concluzionat cu propunerea înființării unei comisii de educație la nivelul Arhiepiscopiei care să aibă în vedere în primul rând aceste probleme ale familiei creștine. În încheierea Conferinței s-au amintit datele Adunării de Protopopiat de anul viitor de la parohia Toți Sfinții din Toronto, respectiv 23-24 septembrie 2011 și s-au stabilit datele viitoarei Conferințe protopopești, 3-4 iunie 2011 la parohia Sf. Maria din Gatineau, QC.

Comentarii Facebook


Știri recente