Conferința preoțească a Protopopiatului pentru Estul Canadei al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi

Sâmbătă 9 mai 2009, parohia Sf. Matei din Ottawa, Ontario, a găzduit Conferința anuală preoțească a Protopopiatului pentru Estul Canadei. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicolae și Preasfințitul Episcop Vicar Ioan Casian au fost prezenți împreună cu preoții Arhiepiscopiei din provinciile Ontario și Quebec ale Canadei.

În deschiderea Conferinței, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicolae a vorbit despre evenimentele ce se desfășoară în România, respectiv despre sărbătorirea a 10 ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, prima vizită a unui Papă într-o țară majoritar ortodoxă, procesiunea cu moaștele Sf. Grigorie Palama cu ocazia sărbătoririi a 650 de ani de la fondarea Mitropoliei Ungrovlahiei și a 650 de ani de la trecerea la Domnul a sfântului ierarh Grigorie; proclamarea cinstirii în Biserica Ortodoxă Română a Sf. Ierarh Atanasie Patelarie, patriarh al Constantinopolului. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicolae a amintit și de trecerea la Domnul, în Săptămâna Luminată, a doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Ioachim Mareș, Episcopul Hușilor și Preasfințitul Damaschin Coravu, Episcopul Călărașilor și Sloboziei.

După această introducere, P.C. Pr. Lucian Pușcariu de la parohia Învierea Domnului din Hamilton, Ontario a prezentat prima temă a Conferinței: Catehism și catehizare. P.C. Pr. Constantin Lupașcu de la Misiunea Sf. Împărați Constantin și Elena din Sherbrooke, Quebec a prezentat apoi o temă despre Misiune și pastorație în secolul al XXI-lea. A urmat un dialog foarte positiv și folositor în care cei doi ierarhi și toți preoții au discutat asupra celor două teme.

Celelalte puncte de pe ordinea de zi au fost: soluții pentru îmbunătățirea programului de Radio pentru zona Toronto și a ziarului Protopopiatului; probleme privind administrarea parohiilor; stadiul dialogului cu Episcopia Ortodoxă Română din America.

Adunarea de Protopopiat care este programată să aibă loc pe 25-26 septembrie 2009 la Catedrala Sf. Ioan Botezătorul din Montreal a fost ultimul punct al ordinei de zi.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente