Conferinţă pastorală în Protoieria Craiova Sud. IPS Irineu: Icoana uneşte cele pământeşti cu cele cereşti       

IPS Irineu - Conferinţă 2017 (1)

Preoţii din Protoieria Craiova Sud s-au reunit lunea aceasta în prima din seria conferinţelor pastoral – misionare de primăvară, derulate de Arhiepiscopia Craiovei în perioada 15 – 23 mai 2017.

Întrunirea, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a debutat cu oficierea slujbei Sfintei Liturghii în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, informează Pr. Gheorghe Cioiu, Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

Conferinţa a continuat în sala de festivităţi a Centrului social „Renaşterea”. Preotul Alexandru Enache de la Parohia Mârşani-Popeşti a prezentat prelegerea cu tema:  „Anul omagial al icoanei şi a pictorilor bisericeşti în Patriarhia Română”, iar preotul Nicolae Norbert Ciupagea, de la Parohia Prunet, a vorbit auditoriului despre „Arta picturală bisericească în Ţara Românească şi Oltenia”.

Au urmat întrebări şi dezbateri pe marginea subiectelor abordate, iar la final, IPS Părinte Irineu a prezentat câteva concluzii referitoare la importanţa icoanei in cultul nostru creştin ortodox şi a legăturii pe care aceasta o are cu Duhul Sfânt, care îi transmite har şi sfinţenie.

Icoana fără Duhul Sfânt nu are consistenţă, nu are har şi sfinţenie, a transmis Mitropolitul Olteniei.

Duhul Sfânt este acela care face legătura între noi şi icoană, între icoană şi sfântul pe care îl reprezintă. Astfel, icoana devine în acelaşi timp simbol, taină şi icoană. Ea este omenescul transfigurat ce uneşte cele pământeşti cu cele cereşti, precum unită şi nedespărţită este firea umană cu firea dumnezeiască a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De aceea, este necesar să iubim mai mult sfintele icoane, să iubim mai mult Biserica şi toată podoaba sa.

Conferinţele preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei vor continua în această perioadă, după următorul program: marţi, 16 mai – Protoieria Târgu Jiu Nord  şi Protoieria Târgu Jiu Sud, joi, 18 mai – Protoieria Craiova Nord, luni, 22 mai – Protoieria Băileşti, judeţul Dolj şi marţi, 23 mai – Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Conferinţele vor începe la ora 10.00 şi vor fi precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii.

 

Comentarii Facebook


Știri recente