Conferință pastoral-misionară în Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc

Preoții din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc au participat ieri, 10 iunie 2014, la conferința pastoral-misionară prezidată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen, informează „Ziarul Lumina”.

Întrunirea a fost dedicată Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii).

La sediul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc din județul Suceava s-a desfășurat ieri, 10 iunie 2014, conferința pastoral-misionară cu preoții. Ședința s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Înaltpreasfinția Sa a fost însoțit de pr. Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. După cuvântul de bun venit al părintelui Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, pr. Dan Ceredeev de la Parohia Ciumârna a susținut referatul dedicat Anului omagial euharistic, din care vă prezentăm un scurt fragment: „Duhovnicul se roagă lui Dumnezeu să curețe zgura păcatelor, să vindece rânile sufletului penitentului și să-l ridice din suferință, îndreptându-l pe calea urcușului, pe treptele virtuților. În Molitfelnic ni se spune cine și cum trebuie să se apropie de Sfânta Spovedanie. În cadrul spovedaniei se primește iertarea păcatelor, întărire în credință, putere, sprijin și ajutor în lupta cu ispitele. Învățătura de credință ortodoxă ne recomandă o spovedanie cât mai deasă. Sunt creștini, mai ales monahi, care se spovedesc mai des, chiar săptămânal. Spovedania deasă are un rol preventiv de profilaxie a păcatului. Fiindcă urmează să te spovedești nu peste multă vreme, vei fi cu mai multă luare-aminte la faptele, cuvintele și gândurile tale. Astfel, vei încerca să fii mult mai atent și să te ferești să cazi în ispită. Sfânta Euharistie a stat mereu în centrul vieții creștinilor. În Taina Euharistiei ne întâlnim cu Mielul-Hristos înjunghiat și aflat în permanentă stare de jertfă. Sfânta Euharistie are un întreit caracter: de taină, de jertfă și de ospăț comemorativ. Sfânta Euharistie este Taina Comuniunii. Hristos-Domnul este liantul care unește cerul și pământul. El este jertfa care se aduce pe sfintele altare și se dă oamenilor spre mântuirea și viață veșnică”.

„Taina Spovedaniei și Sfânta Împărtășanie nu mai sunt înțelese așa cum ar trebui”

În continuare, preoții au luat cuvântul pe marginea temei expuse, apoi părintele protopop Aurel Goraș a făcut unele completări și recomandări. Protopopul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc a îndemnat slujitorii sfintelor altare să fie foarte atenți cu obiectele liturgice folosite pentru Sfânta Împărtășanie în cadrul Sfintei Liturghii. În același timp, s-a recomandat ca acoperămintele de pe sfânta masă să fie înlocuite după o perioadă de timp rezonabilă. Părinții parohi au fost îndemnați să ofere școlilor de pe cuprinsul protoieriei publicațiile gratuite editate la inițiativa și cu binecuvântarea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților. A urmat cuvântul Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen, care a făcut referire la cele două taine expuse în cadrul referatului. „Din ce în ce mai mult, Taina Spovedaniei și Sfânta Împărtășanie nu mai sunt înțelese așa cum ar trebui. La început, spovedania era în comun. Sfinții Părinți au constatat că spovedania trebuie făcută individual. Apoi, s-a constatat că oamenii se întorceau din nou la păcat. Fiecare preot va răspunde în fața lui Dumnezeu dacă îl împărtășește pe creștinul care nu a făcut dovada unui timp de pocăință și de stabilitate. Nimeni nu este vrednic. Acesta este motivul pentru care s-a amânat împărtășania. După ce omul dobândește statornicia duhovnicească, el poate să se împărtășească. Aceasta este convingerea Sfinților Părinți, care s-a menționat mai târziu în diferite lucrări. Este indicat ca după terminarea Sfintei Spovedanii, preotul să ofere credinciosului o învățătură. Este foarte greu să dai un canon celui care se spovedește. Preotul dezleagă orice păcat. Arhiereul poate să judece mai bine atunci când există păcate mai mari. Credincioșii noștri sunt întăriți prin Sfintele Taine, ei având conștiința nevoii de a fi curați sufletește. În vremea când eram la parohie am spovedit. În acele vremuri era altă lume. De aceea, am editat mai multe broșuri din Sfinții Părinți, purtători de Dumnezeu, pentru ca oamenii să cunoască învățătura Bisericii noastre”, a spus IPS Arhiepiscop Pimen. La final, părintele protopop Aurel Goraș a mulțumit ierarhului de la Suceava pentru că a fost prezent la conferința pastoral-misionară a Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

Comentarii Facebook


Știri recente