Conferinţa pastoral – misionară a preoţilor din Călăraşi

La Sala Amfiteatru a Casei de Cultură a Consiliului Judeţean din Călăraşi, marți, 09 iunie 2015, a avut loc prima Conferinţă pastoral-misionară pe anul 2015 care a reunit toţi preoţii din cele trei Protopopiate ale Judeţului Călăraşi: Călăraşi, Olteniţa şi Lehliu. Potrivit sf-esc.ro, conferinţa a purtat titlul „2015 – Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”. Evenimentul a fost prezidat de Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.

Înainte de conferinţă Preasfinţia Sa a participat la slujba de Te Deum de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Călăraşi, ulterior, toţi clericii, deplasându-se la Sala amfiteatru a Casei de Cultură a Consiliului Judeţean din Călăraşi.

În cuvântul său, Preasfinţia Sa a vorbit despre lucrarea pastorală, misionară și socială a comunităților parohiale, despre rolul important al preotului în răspândirea „Luminii lui Hristos”, a învățăturii Sale dumnezeiești în această lume dezbinată de ură și păcat; despre lucrarea săvârșită în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, care a dedicat acest an comunităților parohiale ce sunt candele aprinse cu „Lumina lui Hristos” în Bărăgan.

Subiectul conferinţei preoţeşti a fost dezvoltat de trei referenţi selectaţi pentru alcătuirea referatelor, din cei nouă referenţi de la cele trei protopopiate: preotul Robert Cristian Emanuel Năstase de la parohia Belciugatele, Protopopiatul Lehliu, preotul Ion Gelu Velicu de la parohia Valea lui Soare, Protopopiatul Oltenița şi preacuviosul părinte protosinghel Lucian Cilovic, starețul Mănăstirii Coslogeni.

Preasfinţia Sa a dat cuvântul preoţilor care au dorit să completeze referatele cu aspecte din experiența slujirii. Au vorbit următorii preoți: Eugen Cristian Grigore de la parohia Coțofanca, Protopopiatul Lehliu, Marian Mogoș de la parohia Tăușanca, Protopopiatul Oltenița și doi preoți din Protopopiatul Călărași: Marian Oancea de la parohia Grădiștea și Cristian Laurențiu de la parohia Ciocănești Sârbi.

La sfârșitul conferinței Preasfinția Sa a dat cuvântul părinților consilieri, care au prezentat problemele actuale din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor.

Tot în această zi, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu împreună cu o parte din consilierii Centrului Eparhial au vizitat Muzeul Municipal din Călărași și biserica parohială „Sfântul Mucenic Dasie” din municipiul Călărași, care în scurt timp va fi târnosită (sfințită) în Duminica ce urmează, în data de 14 iunie 2015.

Comentarii Facebook


Știri recente