Conferinţa „Obiceiuri creştine şi tradiţii populare pregătitoare sărbătorii Crăciunului”, la Galaţi

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu Centrul de Studii Interdisciplinare „Sf. Ioan Damaschin” şi filiala Galaţi a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România, a organizat, la Universitatea ”Dunărea de Jos”, conferinţa cu tema „Obiceiuri creştine şi tradiţii populare pregătitoare sărbătorii Crăciunului”, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi mass-media al Arhiepiscopiei.

Oaspete de seamă şi moderator al acestei dezbateri a fost acad. Sabina Cornelia Ispas, Director al Institutului de Etnografie şi Folclor „C. Brăiloiu” al Academiei Române.

Conferinţa s-a bucurat de un public numeros format din preoţi, profesori de religie, elevi seminarişti, studenţi teologi sau de la alte specializări.

La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, care a prezentat câteva date biografice ale acad. Sabina Cornelia Ispas și a invitat pe toți tinerii prezenți la o dezbatere interactivă pentru o mai bună înțelegere a profunzimilor creștinismului în tradițiile și obiceiurile poporului român.

”În plină lună noiembrie, închinată aici, la Galați, Sfântului Apostol Andrei, doamna academician Sabina Cornelia Ispas ne-a ajutat, prin apostolatul tradițiilor sănătoase și din memoria vie a obiceiurilor creștine, să descoperim Nașterea Mântuitorului ca fapt istoric și teofanie deodată, sau, altfel spus, prezența lui Dumnezeu în sufletul, în inima, în casa și la masa creștinului. Ne-a invitat să reevaluăm creștinește dar și științific, printr-o mai bună cooperare între teologi și oameni de cultură, bogăția și tezaurul culturii noastre tradiționale care este vie și prezentă – și așa va rămâne mereu! – în viața și spiritualitatea poporului nostru!”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Cu acest prilej, au fost prezentate și două apariţii editoriale sub semnătura Constantin Brăiloiu şi Sabina Ispas: „Sub aripa cerului” şi „Colindatul Tradiţional Românesc – sens şi simbol”.

În încheiere, dna academician Sabina Cornelia Ispas și-a mărturisit bucuria de a fi prezentă la Galați, în fața unui auditoriu extrem de receptiv: ”A fost o deosebită bucurie și onoare pentru mine să fiu prezentă în acest context și să pot exprima câteva din ideile care m-au călăuzit în cercetările mele o perioadă destul de lungă de timp. Restituirea unui segment important al culturii românești, și anume componenta creștină, așa cum se exprimă ea în tradițiile și obiceiurile din comunitatea românească creștin ortodoxă!”.

Evenimentul se înscrie în calendarul manifestărilor misionar-culturale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în luna dedicată Sfântului Apostol Andrei.

Comentarii Facebook


Știri recente