Conferința națională a doctoranzilor a debutat vineri la Centrul Social-Pastoral Sfânta Cruce al Mănăstirii Caraiman.
Doctoranzi în teologie ortodoxă de la facultățile din țară își vor prezenta timp de 2 zile referatele realizate în concordanță cu tema de studiu aleasă.
La manifestarea academică participă profesori îndrumători de lucrări de doctorat de la facultățile de teologie din București, Alba Iulia, Oradea, Craiova și Iași.
E nevoie de jertfelnicie și autenticitate
În deschidere, conf. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie din București, le-a vorbit doctoranzilor despre ce presupune realizarea lucrării de doctorat, pe lângă pregătirea temeinică.
„Angajarea într-o lucrare doctorală presupune, în primul rând, o dimensiune existențială care, până la urmă, trimite la un fel de devenire. Deveniți odată cu teza. Acest lucru e foarte important. Să nu-l uitați. Să-l interiorizați prin viața voastră. Pe măsură ce puneți suflet în ceea ce faceți, e nevoie de jertfelnicie și de autenticitate”.
„Doar pe măsură ce puneți suflet în tot ceea ce faceți și cu atât mai mult o lucrare de doctorat vă reprezintă, e o teză a voastră, a fiecăruia dintre voi, specifică, dincolo de tot ceea ce înseamnă o pregătire temeinică și de tot ceea ce înseamnă exigențele academice, fără, evident, ca acestea să fie eludate”.
Conferențiarul Adrian Lemeni a evidențiat că ceea ce dă forță unei lucrări este faptul că cel care o realizează pune suflet în demersul său.
„Dincolo de toate acestea, ceea ce dă forță unei lucrări și, în mod particular, unei lucrări de doctorat, unei cercetări doctorale, țină de această dimensiune a unei autenticități de viață pe care o întrupați cu sufletul vostru, să vă puneți inimă în ceea ce faceți”.
În continuare, a avut loc prezentarea Volumului „Studia Doctoralia” 6, care cuprinde comunicările din de la întâlnirile trecute.
Foto credit: Asociația Studenților Teologi Ortodocși / Bratu Adrian Mihăiță