Conferinţa „Miracolul cunoașterii, știința, filosofia și religia în dialog”, la Colegiul Mihai Viteazul din Bucureşti

Care este natura spațiului? Ce este înţelegerea? Cum se explică faptul că Universul este inteligibil? Ce efecte are experienţa vieţii spirituale? Aceste sunt câteva din întrebările la care diaconul Sorin Mihalache, lector la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a răspuns în cadrul conferinţei susţinută joi, 31 martie 2016, în Aula Magna a Colegiului Național Mihai Viteazul. Evenimentul s-a desfăşurat sub auspiciile temei „Miracolul cunoașterii, știința, filosofia și religia în dialog”.

Conferinta-Mihai-Eminescu-2

Peste 300 de elevi bucureşteni au participat la conferinţa susţinută de părintele diacon Sorin Mihalache, eveniment organizat de Parohia Iancu Vechi – Mătăsari, Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi Inspectoratul Școlar al Municipiului București, informează Ziarul Lumina.

Nu este de ajuns să ştim, ci şi să fim în acord cu ceea ce ştim, a subliniat părintele diacon făcând referire la teologie şi problema cunoaşterii.

„Teologia are răspunsuri edificatoare pentru marele provocări ale cunoaşterii şi leagă cunoaşterea şi datele lumii sensibile de viaţa duhovnicească şi de devenirea noastră. Ori astăzi acest subiect al modului cum legăm ceea ce ştim de ceea ce suntem este foarte important şi pentru că generaţia tânără doreşte să ştie foarte mult noi trebuie să fim aceia care venind în întâmpinarea lor le spunem iar şi iar că nu este de ajuns să ştim, ci şi să fim în acord cu ceea ce ştim”, a spus părintele diacon Sorin Mihalache, potrivit Radio TRINITAS.

Directorul Colegiului Mihai Viteazul, profesorul Sever Popa, a apreciat interesul crescut al elevilor și al profesorilor pentru tema abordată.

„Interesul este cu atât mai mare cu cât tema abordează legătura între credinţă, ştiinţă şi întrebări fundamentale despre existenţă”, a precizat domnia sa.

Potrivit părintelui paroh Constantin Stoica conferinţa a fost organizată în contextul anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox în Patriarhia Română. Părintele paroh a subliniat faptul că parohia Iancu Vechi- Mătăsari adresează periodic chestionare elevilor prin intermediul profesorilor de religie pentru a afla sunt frământările lor şi întrebările la care doresc să primească răspuns.

„Această conferinţă a fost organizată în urma solicitării elevilor de la colegiul Naţional Mihai Viteazul. Parohia are un protocol de colaborare cu instituţia de învăţământ, iar în baza acestui protocol sunt organizate periodic astfel de evenimente”, a precizat părintele Constantin Stoica.

Conferinţa a adus în discuţie subiecte interesante pentru cei aflaţi în sală, astfel că o elevă participantă la eveniment a mărturisit faptul că astfel de iniţiative sunt foarte bune, deoarece „îţi dai seama după o astfel de conferinţă că nu ştii foarte multe de fapt şi că modul nostru de gândire nu este cel mai corect de fiecare dată şi este bine să reflectăm”.

***
Şcoala ce poartă numele ilustrului voievod al Țării Românești, ctitor al primei uniri a Țărilor Române, a luat ființă în anul 1865, ca o subdiviziune a liceului Sf. Sava. După doi ani și-a dobândit statutul autonom.

Comentarii Facebook


Știri recente