Conferință la Strasbourg: „Dumitru Stăniloae, teolog ortodox român: doctrină și actualitate”

Marți, 26 ianuarie 2010, a avut loc la Strasbourg conferința intitulată „Dumitru Stăniloae, teolog ortodox român: doctrină și actualitate”, susținută de pr. dr. Vasile Iorgulescu în cadrul Universității libere (Université du temps libre) – Universitatea din Strasbourg, al cărei președinte este profesorul univ. Raymond Kuntzmann, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’.

Obiectivul conferinței a fost acela de a prezenta unui public format din foști absolvenți ai diferitelor facultăți din Strasbourg – care doresc să mențină contactul cu universitatea în scopul unei formări permanente – personalități marcante ale culturii românești din veacul al XX-lea.

Părintele profesor Dumitru Stăniloae (1903-1993) este considerat cel mai de seamă teolog ortodox din a doua jumătate a secolului trecut. Opera lui scrisă cuprinde 90 de cărți, 33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii și 475 de articole de presă. A fost mai întâi profesor si rector al Academiei Teologice din Sibiu, apoi profesor la Institutul Teologic Universitar din București.

În străinătate, a susținut conferințe la Paris, Geneva, Tübingen, Londra, Oxford, New York, Boston, Detroit, Chicago, Washington etc. și multe universități de prestigiu din Europa i-au decernat titlul de doctor honoris causa. Opera lui a început să fie tradusă încă din anii â70, iar în ultima vreme această activitate s-a accelerat. Grație traducerii scrierilor lui, precum și studiilor care se publică din ce în ce mai frecvent, Occidentul îl redescoperă pe părintele Stăniloae și este receptiv la analiza lui lucidă, cu accente profetice, asupra societății secularizate în care trăim, de unde și actualitatea lui.

La sfârșitul conferinței, preotul V. Iorgulescu a fost ales membru în grupul de coordonare al Universității libere, urmând ca, pe viitor, împreună cu ceilalți colegi, să stabilească agenda cursurilor și a subiectelor ce vor fi prezentate și să susțină cu regularitate cursuri.

Comentarii Facebook


Știri recente