Conferință la Stockholm cu tema: „Comuniune și responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română: Autocefalie și Patriarhie”

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a săvârșit duminică, 18 iulie 2010, Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți în Parohia Ortodoxă Română Adormirea Maicii Domnului din Stockholm. Din soborul de preoți slujitori a făcut parte și Părintele Profesor Univ. Dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care după Liturghie, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Macarie, a susținut o conferință cu tema: „Comuniune și responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română: Autocefalie și Patriarhie”, informează episcopiascandinavia.se.

Părintele Alexandru Moraru s-a referit la cele două evenimente majore din viața Bisericii Ortodoxe Române, recunoașterea oficială a autocefaliei Bisericii noastre în anul 1885 și ridicarea Bisericii noastre la rangul de Patriarhie. Totodată, Părintele Profesor Moraru a amintit de legăturile dintre teologia românească și cea suedeză care au fost stabilite în anul proclamării Patriarhiei Române (1925), când o delegație a Bisericii Ortodoxe Române a participat la invitația învățatului episcop de Uppsala, Nathan Söderblom (câștigătorul Premiului Nobel pentru pace în 1930) la prima mare adunare ecumenică de la Stockholm. Stabilirea legăturilor dintre cele două Biserici s-au datorat deopotrivă episcopului de Uppsala și primului Patriarh al României, Miron Cristea, invitat special la această manifestare. Patriarhul Bisericii noastre a participat la lucrările pregătitoare acestei adunări ecumenice, însă nu a putut fi prezent la Stockholm, ci a trimis o delegație constituită din ierarhi și teologi de seamă: Mitropoliții Nicolae Bălan al Ardealului și Nectarie Cotlarciuc al Bucovinei, Episcopul Bartolomeu al Râmnicului, arhimandritul Iuliu Scriban și profesorii Cicerone Iordăchescu, Ioan Lupaș, Vasile Ispir și Romulus Cândea.

Conferința susținută de Părintele Alexandru Moraru la Stockholm se înscrie în șirul manifestărilor din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, închinate Autocefaliei românești, anul 2010 fiind proclamat de Sfântul Sinod, la ințiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești” în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente