Conferință internațională pe teme de religie, cultură și societate

Manifestarea internațională „Conferințele de vară de la Telciu”, ediția a III-a, are loc pe 25 și 26 iulie în comuna bistrițeană, cu participarea a numeroși cercetători și universitari din întreaga lume, informează Ziarul Lumina. Sesiunile de comunicări de anul acesta vor avea teme referitoare la religie, cultură și societate.

Manifestarea este organizată de Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, prin Seminarul de Antropologie Istorică și Facultatea de Istorie și Filosofie, alături de Primăria comunei bistrițene Telciu. Timp de două zile vor fi susținute comunicări științifice pe probleme actuale și de interes, corelate cu evenimente religioase și istorice. Între personalitățile care participă se numără ambasadorul Indoneziei în România, excelența sa Diar Nurbintoro, Lao De Ida, sociolog al Universității de Stat din Jakarta, Ali Abdelhafiz Moursi, vice-decan al Facultății de Arte din cadrul Universității din Egipt, și profesorul Alfredo Canavero de la Universitatea din Milano.

„Este vorba de a treia ediție a conferințelor de la Telciu. Anul acesta am ales ca tematică viața religioasă și am încercat să abordăm problema din cât mai multe unghiuri, dinspre domeniul teologiei, dinspre istorie, antropologie, etnologie. Vor fi comunicări și pe tema islamului și pe legătura dintre religia populară și identitatea națională”, a declarat organizatorul evenimentului, Valer Cosma, din cadrul Seminarului de Antropologie Istorică al UBB.

Una dintre dorințele organizatorilor a fost aceea de a atrage atenția asupra zonei rurale: „Prin această conferință ne-am propus, când am început-o acum trei ani, să mutăm centrul de greutate dinspre mediile universitare înspre zona rurală. Personal consider că satul românesc poate să ofere mai mult decât simple manifestări cu caracter folcloric și poate să găzduiască evenimente de anvergură academică”, a adăugat Valer Cosma, referitor la obiectivele acestui eveniment.

Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu în data de 12 noiembrie.

Comunicări despre viața religioasă

Între temele comunicărilor se află: „Religia țărănească și identitatea națională. Cazul românilor ardeleni din secolul al XIX-lea”, de Valer Simion Cosma, de la Seminarul de Antropologie Istorică, UBB; „Experiența religioasă în poezia șaizecistă” de Iulia Rădac, Facultatea de Litere, UBB; „Sentimentul religios al unui scriitor-preot în paginile de jurnal. Cazul lui Gala Galaction” de Ioana Manta, Centrul de Studii Interdisciplinare „Henri Jacquier”, Facultatea de Litere, UBB; „Prolegomena la gravura din cărțile românești vechi religioase apărute la București (1582-1830)” de Anca Elisabeta Tatay, Biblioteca Academiei Române, Cluj-Napoca/Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia; „În căutarea particularităților naționale și regionale ale artei românilor transilvăneni. Aspecte istoriografice din perioada interbelică” de Valentin Trifescu, Universitatea „Alexandru-Ioan Cuza”, Iași; „Bazele legislative privind reprimarea sentimentului religios în România comunistă” de Ioana Prislopan, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB; „Religie și societate în comunism. Viața parohială la Telciu între anii 1948-1989” de Emilian-Călin Cira, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB; „Relațiile preoțimii năsăudene cu „Astra” în perioada 1861-1893″ de Iuliu-Marius Morariu, Facultatea de Istorie și Filosofie / Facultatea de Teologie Ortodoxă UBB; „Rugul aprins al bioeticii: considerații teologice” de Marcela-Mădălina Macovei, Facultatea de Filosofie și Științe Politice Universitatea „Al.I. Cuza” Iași; „Problema Fericirii în fenomenul religios al modernismului” de Ioan Emanuel Casvean, Facultatea de Teologie Ortodoxă UBB; „De la șezătoarea tradițională, la întâlnirile de grup (cu o proiecție de film documentar) de Alexandru Uiuiu, UBB etc.

Comentarii Facebook


Știri recente