Conferință internațională la Johannesburg

Universitatea din Johannesburg, împreună cu Adunarea Interparlamentară Ortodoxă, a găzduit săptămâna trecută Conferința internațională „Extremism of Monotheistic Religions as Undermining Social Cohesion”, în cadrul căreia s-au accentuat cooperarea și dialogul între reprezentanții religiilor monoteiste, în lupta împotriva extremismului, fundamentalismului și discriminării religioase atât în lume, cât și în Africa de Sud. Alături de mai mulți oficiali ortodocși europeni, au participat Preasfințitul dr. Antonius Markos, Episcop reprezentant al Bisericii Copte, Maulana S.A. Haider, ca reprezentant al Comunității Islamice „Ahlul Bait” din Africa de Sud, domnul Rory Ryan, decan al Facultății de Științe Umaniste din cadrul Johannesburg University, și Înaltpreasfințitul Seraphim, Mitropolit al Johannesburgului și Pretoriei, care a rostit un mesaj salutar al Preafericitului Theodoros II, Papă și Patriarh al Alexandriei și Întregii Africi, informează ‘Ziarul Lumina’.

Patriarhia Română a fost reprezentată de părintele dr. Răzvan Tatu, de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Johannesburg.

Consiliul Sud-African al Bisericilor a adresat un mesaj special participanților la această conferință, remarcând relevanța ideilor de extremism, coeziune socială și contribuția religiilor monoteiste în contemporaneitate.

Mai multe detalii despre cele discutate la conferință a oferit părintele dr. Răzvan Tatu: „Africa de Sud este o societate predominant religioasă, în cadrul căreia constituția democratică promovează libertatea. După era apartheid-ului, cu relele sale inerente, Africa de Sud trăiește momente de revenire spirituală. Cu toate acestea, lupta pentru coeziune socială continuă într-o societate în care discrepanțele între oamenii bogați și săraci sunt la fel de evidente pe lângă diferențele de rasă și clasă socială. Sărăcia și lipsa de echitate socială rămân încă una dintre provocările majore pentru tânăra și fragila democrație sud-africană. Religiile monoteiste au jucat un rol semnificativ în ruptura pe care poporul sud-african a reușit să o facă cu trecutul dureros și fragmentat. Astăzi, într-o lume tot mai secularizată, trebuie să ne inspirăm cu toții cât mai mult din valorile și principiile pe care credința și normele morale ale înaintașilor ni le oferă. În cadrul conferinței s-a constatat că mai presus de extremism trebuie cultivate toleranța religioasă și politică, înțelegerea și comunicarea, echilibrul între adepții diferitelor religii și popoarele lumii. De aceea, unul dintre aspectele fundamentale ale cooperării între religii, accentuat îndeosebi, a fost acela al dialogului.”

Comentarii Facebook


Știri recente