Conferință închinată Sfinților Trei Ierarhi

Miercuri, 29 ianuarie, în sala de festivități a Centrului eparhial din Timișoara a avut loc conferința cu tema „Trăirea euharistică în gândirea Sfinților Trei Ierarhi. Perspective morale”, susținută de pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, profesor la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca., informează „Ziarul Lumina”.

La conferință au participat Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, alături de care s-au aflat consilieri de la Centrul eparhial, precum și elevi de la clasele teologice ale Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, studenți și profesori de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

În deschiderea evenimentului, pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, profesor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, a sintetizat pentru cei prezenți câteva aspecte importante legate de viața și activitatea Sfinților Trei Ierarhi: „Omagiem pe dascălii de teologie dintr-o perspectivă întreită, întâi de toate pentru contribuția lor excepțională la afirmarea teologiei creștine într-un context cultural nu tocmai prietenos. În al doilea rând, importanța lor este majoră în ceea ce privește afirmarea stilului de viață creștin, iar în al treilea rând, importanța celor trei mari dascăli ai Bisericii se leagă de perspectiva pe care au adus-o la nivelul cunoașterii teologice, apropiind-o de ceea ce noi numim astăzi cercetarea științifică de ultim nivel”.

Taina euharistică reprezintă taina unității Bisericii prin care se afirmă prezența de nedespărțit a Mântuitorului Iisus Hristos în viața eclesială, principiu pe care cei trei mari dascăli l-au explicat coerent prin tot ceea ce au scris. „Sfinții Trei Ierarhi s-au dedicat într-o bună măsură tratării subiectului „trăirea euharistică”, aceasta pentru că și atunci, ca și acum, pentru orice creștin realitatea consumării Trupului și Sângelui Mântuitorului este una care, pe de o parte, ne obligă la o pregătire deosebită, iar pe de altă parte, ne obligă la o continuare și o înălțare a trăirii noastre în Hristos. Felul în care Sfinții Trei Ierarhi se referă la realitatea euharistică, la realitatea Trupului și a Sângelui Mântuitorului accentuează că Hristos Domnul este Cel cu care ne împărtășim. Ei afirmă că „Trupul și Sângele lui Hristos, cele pe care le mâncăm, nu sunt altceva decât Hristos Însuși”, ceea ce înseamnă că trupul nostru devine Hristos. O atenție deosebită este acordată felului în care ne apropiem de Sfânta Euharistie și de Sfintele Taine. Din această perspectivă este nevoie de o adevărată evlavie euharistică, de o pregătire de dinainte de euharistie, dar și de continuarea acestei pregătiri după împărtășire. Sfinții Trei Ierarhi s-au ocupat de felul în care credinciosul nu doar că trăiește doar câteva zile sau săptămâni atent la sine, ci cum trebuie să trăiască acesta permanent. Trăirea euharistică este o chemare permanentă, o realitate, dar înainte de toate este o responsabilitate a noastră față de Dumnezeu, față de lumea în care trăim, pentru că în această lume, printr-o trăire euharistică și printr-o evlavie euharistică dedicate și bine făcute, putem să schimbăm lumea așa cum Însuși Domnul dorește”, a precizat părintele Ștefan Iloaie.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest, în colaborare cu Arhiepiscopia Timișoarei, cu prilejul cinstirii Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic.

Comentarii Facebook


Știri recente