Conferința „Iisus Hristos, ca icoană în lumina Sfinților Părinți”, la Timișoara (Video)

Conferinţe prepascale timişoara

La Timișoara continuă seria de comunicări prepascale „Iconologia și Iconografia – Tezaurul Ortodoxiei”.

În Sala festivă a Centrului eparhial a avut la sfârșitul săptămânii trecute conferinţa „Iisus Hristos, ca icoană în lumina Sfinților Părinți”, susţinută de arhim. Melchisedec Ungureanu, starețul Mănăstirii Lupșa, Județul Alba, informează Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

La eveniment au fost prezenți: Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, părinții profesori și cadrele didactice de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, clerici, monahi, monahii și numeroşi studenţi.

Discursul teologic al părintelui Melchisedec a avut drept fundament scrierile Sfinților Părinți care, în unanimitate, văd în actul profund al întrupării Fiului lui Dumnezeu atât baza îndumnezeirii omului, cât și baza dogmatică a reprezentării tuturor iconelor

Dumnezeu voiește să-și facă în noi autoportretul și să fim împreună-lucrători cu El la sfânta înfăptuire prin care firea umană se curățește de tina păcatului și se transfigurează, primind tot mai mult energiile dumnezeirii necreate prin care ne împărtășim de înfierea adusă de Fiul lui Dumnezeu și devenim chipuri tot mai transfigurate, asemenea tuturor sfinților pe care îi privim în icoane.

Subliniind faptul că icoana nu este o copie mecanică a modelului, ci o întâlnire vie și concretă cu Dumnezeu întrupat, părintele a conturat ideea centrală a conferinței: Noi, oamenii, trebuie să-L redescoperim pe Hristos viu, ca Persoană vie și mântuitoare în icoanele sale, să redescoperim lucrarea de mântuire a lui Iisus Hristos în viața noastră.

Omul zilelor noastre este singur și înstrăinat, iar icoana vine ca o întâmpinare pentru acesta; prezența vie a lui Hristos din icoane vine ca un răspuns al dragostei lui Dumnezeu și ca o chemare la lucrarea de mântuire care îl scoate pe omul contemporan tocmai din această însingurare și înstrăinare, a conchis părintele conferențiar.

La finalul conferinței, părintele conf. univ. dr. Nicolae Morar a menționat:

Am avut bucuria de a asculta o comunicare aplicată pe învățătura Bisericii, dar și pe aspecte concrete din viața credincioșilor de astăzi. Conferința a scos în relief o idee fundamentală și anume aceea că suntem icoane vii și oglinzi în care se reflectă Dumnezeu, fapt pentru care trebuie să fim demni de a fi reprezentările lui Dumnezeu pe pământ.

În continuare, Corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, dirijat de diacon asist. dr. Ion Alexandru-Ardereanu a susţinut un recital coral specific perioadei Postului Mare.

Șirul de conferinţe va continua duminică, la Catedrala mitropolitană din Timișoara, cu o nouă temă, ce va fi susţinută de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Comunicările prepascale de la Timișoara fac parte din seria de manifestări dedicate anului 2017, care a fost declarant de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”.

Comentarii Facebook


Știri recente