Conferința „Hristos, Învățătorul și ucenicii în Evanghelia de la Matei”, s-a desfășurat în Sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara. Evenimentul se înscrie în cadrul programului de comunicări prepascale, organizate de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, împreună cu Arhiepiscopia Timișoarei şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, Filiala Timişoara.
Conferința de marți, 19 aprilie 2016, a fost susținută de părintele conf. dr. Ioan Mihoc, de la Departamentul de Teologie Didactică din Caransebeș. În debutul întâlnirii părintele a creionat câteva elemente de isagogie și hermeneutică biblică, specifice Evangheliei după Matei.
„Evanghelia întâia ne surprinde prin faptul că evanghelistul Matei nu redactează o istorie sau o biografie a lui Iisus, ci, din Tradiția apostolică și din alte izvoare, selectează cuvintele și faptele lui Iisus pe care le coordonează tematic. Astfel, din această Evanghelie reies cinci mari cuvântări, prin care Hristos este prezentat ca Învățătorul suprem al voii lui Dumnezeu cu privire la mântuirea noastră. <<Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc>> (Matei 5, 17). Așadar, prima cuvântare este predica de pe munte (cap. 5-7), a doua este cuvântarea despre trimiterea în acea misiune de probă sau cuvântarea apostolică (cap. 10), a treia este cuvântarea în parabole cu privire la Împărăția cerurilor (cap. 13), a patra este cuvântarea bisericească (cap. 18), iar a cincea este cuvântarea eshatologică (cap. 23-25)”, a menționat părintele Mihoc.
La eveniment au participat părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, părintele prof. conf. dr. Nicolae Morar, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, preoți de la Centrul eparhial, cadre didactice și studenți timișoreni, a subliniat Răzvan Fibișan, de la Biroul de Comunicare al Eparhiei.