Conferinţa „Gazetari şi scriitori în tranşeele Marelui Război” la Galați

Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a găzduit vineri, 26 mai 2017, deschiderea oficială a lucrărilor celei de-a IX-a ediţii a Conferinţei Internaţionale Cultura şi Presa în Spaţiul European. Tema din acest an a fost intitulată: Gazetari şi scriitori în tranşeele Marelui Război.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a rostit un cuvânt de bun venit şi a binecuvântat manifestarea culturală, informează părintele Rareș Bucur.

Conferinţa a reunit oficialităţi locale, cadre didactice, cercetători ştiinţifici, istorici, jurnalişti, din ţară şi din străinătate.

După deschiderea oficială, o echipă de actori a prezentat un moment artistic ce a readus în atenția publicului o reconstituire istorică din anul 1916, în care ostaşii depun jurământul în faţa regelui Ferdinand.

În continuarea programului, profesorul Ioan Bolovan, prorectorul  Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut prelegerea intitulată Ioan Slavici: între loialismul pro-habsburgic şi devotamentul naţional.

Conferinţa a continuat cu prezentarea temei Onisifor Ghibu şi problema ardelenilor, prizonieri de război în Rusia, de profesorul conferențiar Silvia Grossu, de la  Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării ale Universităţii de Stat din Republica Moldova.

Prima parte a acestei conferinţe s-a încheiat cu vizitarea muzeului eparhial, de toţi participanţii, sub îndrumarea şi ghidarea Chiriarhului Dunării de Jos.

Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism, din cadrul Facultăţii de Litere din Galaţi, în colaborare cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, Asociaţia Română de Istorie a Presei şi  Biblioteca V.A. Urechea. Evenimentul s-a încheiat sâmbătă, 27 mai 2017.

Comentarii Facebook


Știri recente