Conferința „Fericirile – Trepte pogorâtoare ale Căii lui Hristos”, la Timişoara

În Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, a avut loc Joi, 31 Martie, conferința „Fericirile – Trepte pogorâtoare ale Căii lui Hristos”, susținută de Arhimandritul Zaharia Zaharou de la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Tolleshunt Knights, Anglia, informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

Evenimentul a fost organizat de  Facultate de Litere, Istorie și Teologie și Asociația Stundeților Creștin Ortodocși, filiala Timișoara.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la acest eveniment a participat Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. De asemenea, alături de clerici din eparhie la conferinţă au participat studenți și numeroși credincioși timișoreni.

Cuvântul părintelui Zaharia Zaharou a fost unul bogat în înțelesurile duhovnicești, necesare fiecărui credincios care dorește să-l descopere pe Dumnezeu și care, astfel, se pregătește pentru marele praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos: „Atunci când credinciosul primește cuvântul Domnului Iisus și se face părtaș duhului iubirii Sale jertfelnice, în inima lui începe să se zugrăvească Chipul cel smerit al lui Hristos. Pe de-o parte i se descoperă măreția, desăvârșirea și sfințenia căii Domnului, așa cum s-a arătat în deșertarea Lui de Sine și în dragostea Sa «până întru sfârșit», iar pe de alta, i se dă să-și cunoască sărăcia duhovnicească, nedreptatea păcatului și zădărnicia întregii sale vieți”.

De asemenea, părintele a mai vorbit despre pocăința omului care, prin darul lui Dumnezeu, devine o făptură nouă.

„Unindu-se astfel cu Hristos, Noul Adam, credinciosul primește starea Lui cea dumnezeiască și nețărmurirea iubirii Sale, pentru a putea îmbrățișa întreaga zidire în rugăciunea lui și a mijloci pentru ea înaintea lui Dumezeu. Pocăința lui devine tânguire adamică și strigăt al întregului pământ către Domnul…Atunci când oamenii își mărturisesc păcătoșenia și fărădelegile înaintea lui Dumnezeu, ei întăresc un adevăr universal, anume acela că «toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu». Această spovedanie îi face să fie adevărați și astfel ei atrag asupra lor Duhul Adevărului”, a spus Arhim. Zaharia Zaharou.

***

Arhimandritul Zaharia Zaharou este vieţuitor şi slujitor al Mănăstirii ortodoxe „Sfântul Ioan Botezătorul” din Tolleshunt Knights, Essex – Anglia. Părintele Zaharia se înscrie într-o aleasă şcoală de spiritualitate monahală ortodoxă fiind fiu duhovnicesc al vrednicului de fericită pomenire Arhimandrit Sofronie Saharov (1896-1993), el însuşi ucenic al Sfântului Siluan Athonitul (1866-1938).

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…