Conferința europeană pe tema migrației, la Timișoara

Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom a organizat vineri, 16 octombrie 2015, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Conferința europeană Bisericile Creştine din România răspunzând fenomenului migraţiei. Evenimentul a avut loc în sala de festivități a Centrului eparhial din Timișoara și a reunit reprezentanți ai mai multor culte și confesiuni din oraș, precum și din alte țări ale Uniunii Europene, după cum a precizat George Giurgiu, reporter TRINITAS TV. Totodată, au participat și reprezentanți ai Comisiei pentru migranți a Bisericilor din Europa și ai Agenției ONU pentru refugiați.

Potrivit organizatorilor, întâlnirea a marcat punctul de pornire pentru o serie de evenimente menite să conducă, pe de-o parte, la promovarea schimburilor de bună practică în ceea ce priveşte abordarea fenomenului migraţiei în rândul lucrătorilor Bisericilor din Europa şi din România, iar pe de altă parte la organizarea unei campanii naţionale de informare a populației referitoare la situația migranților din România, sub sloganul „Am fost străin si m-ați primit!” (Matei 25,35), campanie ce va marca închiderea programului.

În deschiderea lucrărilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a adresat un cuvânt referitor la buna colaborare a tuturor reprezentanților cultelor și confesiunilor în vederea găsirii unor soluții reale în vederea sprijinirii acțiunilor umanitare organizate în parteneriat cu instituțiile abilitate ale statului român. În continuare, reprezentantul Comisiei pentru migranți a Bisericilor din Europa, doamna Doris Peschke, secretar general CCME, a prezentat răspunsul Europei la situația actuală a refugiaților, iar domnul Comisar de Poliție, Pintea Filimon, Director Centrul Regional de Cazare și Proceduri de azil din Timișoara, prezentat situația fenomenului migraţiei în România și a fluxurilor migratorii la nivelul țării noastre. De asemenea, reprezentatul Agenției ONU pentru refugiați, doamna Gabriela Leu, a evidențiat importanța cooperării cu societatea civilă în procesul de integrare a migranţilor în situația actuală, iar doamna Elena Timofticiuc, manager programe AIDRom, a prezentat proiectul “Bisericile din România răspunzând fenomenului migraţiei”.

Este nevoie de implicarea întregii comunități

Prin această conferință, dorim să stabilim acţiuni comune în regiune, ţinând cont de situaţiile specifice, din acest moment. Aşa cum arată statisticile ultimilor doi ani, fenomenul migraţiei în România a cunoscut o creştere neaşteptată, iar Bisericile din Europa sunt conştiente de acest lucru. Mai mult decât atât, situația din momentul de față este fără precedent în România. Fenomenul migraţiei reprezintă o provocare atât pentru societatea în care trăim, cât şi pentru biserici. România este în acest moment pusă în fața unei provocări, pe care o poate trece numai cu implicarea întregii comunități. În decursul ultimilor trei ani, AIDRom a derulat o serie de proiecte care au avut ca obiectiv asistarea Solicitanților de Azil din Romania, a persoanelor cu o formă de protecție, cât și a persoanelor relocate din Turcia. De asemenea, a deschis un centru de cazare cu o capacitate de 18 persoane la Timișoara și un centru la București, care urmează să primească 18 mame cu copiii. În acest sens AIDROM împreună cu organizațiile partenere și finanțatoare, inițiază o serie de activități care au menirea să capaciteze Bisericile membre AIDRom în problematica migrației”, a precizat Elena Timofticiuc, manager programe AIDRom.

În final, au avut loc discuții în cadrul cărora, reprezentanți ai mai multor culte și confesiuni din Grecia, Spania și Ungaria, au exemplificat câteva modele de implicare a Bisericilor Creştine din Europa în problematica migraţiei, abordate cu succes de-a lungul anilor. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul financiar al Brot fur die Welt, Germania şi al Asociaţiei Ecumenice a Bisericilor din România – AIDRom.

Comentarii Facebook


Știri recente