Conferința Episcopilor Ortodocși din Benelux

Adunarea Episcopilor Ortodocși cu jurisdicție în Belgia, Olanda și Luxemburg a fost constituită astăzi, 23 iunie, la sediul Mitropoliei Greacă din Bruxelles, informează Radio TRINITAS. Organismul nou înființat va purta numele de Conferința Episcopilor Ortodocși din Benelux. Rolul său principal este coordonarea relațiilor interortodoxe și a mărturiei comune a Bisericii, după cum a spus Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox al Europei Centrale și Meridionale, pentru Radio TRINITAS: „Preocuparea noastră a ortodocșilor de diferite tradiții este să ne putem coordona activitățile, acțiunile și slujirea noastră acolo unde este nevoie de o mărturie comună, în această țară unde Biserica Ortodoxă este recunoscută de către statul belgian, preoții fiind ajutați în funcțiunea lor de către statul belgian. Acum după ce a fost înființată această Conferință episcopală urmează ca ea să pună în practică deciziile pe care astăzi le-a luat, care sunt urmare a deciziilor de la Conferința pan-ortodoxă de la Chambessy, din luna iunie a anului trecut”.

În cadrul întâlnirii a fost ales președintele noii Conferințe Episcopale, în persoana reprezentantului Patriarhiei Ecumenice pe lângă Uniunea Europeană, precum și titularii celorlalte funcții administrative.

Adunarea a luat în discuție și aspecte legate de colaborarea atât la nivel pastoral, dar și la nivelul asistenței sociale și învățământului religios: „Au fost discutate mai multe lucruri legate de pastorală, de nevoia de coordonare, cel puțin în ceea ce privește slujirea în spitale și grija pentru cei care sunt în închisori, învățământul în școlile din Belgia unde ortodocșii au asigurată o oră de religie pe săptămână”, a adăugat Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif.

Următoarea întrunire a Conferinței Episcopilor Ortodocși din Benelux va avea loc în luna noiembrie, când vor fi desemnate și comisiile care vor funcționa pe lângă acest organism.

Membrii adunării episcopale vor sluji, tot atunci, și o primă Sfântă Liturghie împreună, a mai spus Înaltpreasfințitul Iosif, mitropolitul ortodox român al Europei Centrale și Meridionale.

Comentarii Facebook


Știri recente