În perioada 4-7 septembrie, la Mănăstirea Bose din Italia are loc cea de-a XXI-a ediție a „Conferinței Ecumenice Internaționale de Spiritualitate ortodoxă”, având tema: „Vârstele vieții spirituale”.
Printre cei prezenți la cea de-a XXI-a ediție a „Conferinței Ecumenice Internaționale de Spiritualitate ortodoxă” se numără Preasfințitul Ignatie Mureșeanul, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arhim. Hristostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, ca delegat al Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, stavrofora Maria-Magdalena Vrânceanu, stareța Mănăstirii Podgoria Copou – Iași, dar și scriitorul și omul de cultură Andrei Pleșu, care va susține, în cadrul congresului, o prelegere cu titlul: „Arta îmbătrânirii în viața creștină”.
În sesiunea inaugurală, au luat cuvântul starețul Enzo Bianchi, de la Mănăstirea Bose, Arhiepiscopul Iosif al Patarei, delegatul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, și părintele Michail Želtov, de la Patriarhia Moscovei, după cum aflăm din Ziarul Lumina.
În continuarea congresului, întâlnirile și discuțiile au continuat și vor continua și mâine, pe următoarele categorii: „Cercetători ai Sfintei Scripturi” (conferențiari – Andrej Desnickij din Moscova și Petros Vassiliadis de la Universitatea din Tesalonic), „Patrologi”, (conferențiari – Sebastian Brock de la Oxford, Andrew Louth de la Universitatea din Durham, Symeon Paschalidis din Tesalonic și Norman Russell din Farnham), „Monahi din est și din vest” (conferențiari – Michel Van Parys de la Mănăstirea Chevetogne, egumenul Metodije Markovic de la Mănăstirea „Sf. Nicolae” din Vranje și egumenul Nikolay Pavlyk de la Mănăstirea „Sfânta Treime” – Lavra „Sfântul Sergiu”), „Teologi și scriitori” (conferențiari -Vassilios Thermos din Atena, Andrei Pleșu din București, John Behr din New York și Porphyrios Giorgi din Balamand).
Conferința de la Bose se bucură de participarea a numeroși episcopi, preoți și călugări din Biserica Ortodoxă și din Biserica Catolică, dar și de prezența unor reprezentanți ai Bisericii Reformate și a unor cercetători din diverse țări și își propune să reactualizeze învățătura Sfinților Părinți și să ofere un spațiu de reflecție pe tema maturității spirituale din timpul crizelor apărute de-a lungul vieții. O atenție deosebită a congresului este dedicată ultimei etape a vieții, bătrânețea, și speranței creștine în fața morții.