Conferință duhovnicească prepascală la Caransebeș

Joi, 13 martie, în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, a avut loc o conferință duhovnicească prepascală cu tema „Pocăință și spovedanie”, susținută de către pr. lect. dr. Lucian Farcașiu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, după cum ne-a tranmsis Diac. Pavel Canea și Darius Herea. La finalul prezentării părintele conferențiar a răspuns la întrebările adresate de către cei prezenți, după care și-a prezentat cartea intitulată „Perioada Triodului pe înțelesul tuturor”, apărută recent la editura „Aurel Vlaicu” din Arad. Momentul cultural s-a bucurat de participarea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, fiind prezenți de asemenea elevi seminariști și studenți teologi de la școlile teologice din Caransebeș, precum și un numeros auditoriu.

Părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a arătat că aceste conferințe duhovnicești din timpul Postului Mare sunt o tradiție pentru eparhie: „În Episcopia Caransebeșului, tradiția conferințelor prepascale este veche. Chiar și în perioada comunistă, la Seminarul Teologic ce a funcționat aici erau invitați profesori de la cele două Institute Teologice, de la București și de la Sibiu, pentru a vorbi elevilor, însă acestea nu erau accesibile și credincioșilor. După anul 1990 la Caransebeș s-a întemeiat Liga tinerilor Ortodocși care, în colaborare cu instituțiile bisericești locale a organizat primele conferințe duhovnicești pentru credincioșii din zonă. După reînființarea Episcopiei în anul 1994, stindardul conferințelor a fost preluat și amplificat de Centru Eparhial. Și iată, cu ajutorul lui Dumnezeu, conferințele se desfășoară și astăzi”.

Părintele lect. dr. Lucian Farcașiu a urmat studiile liceale la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeș. Între anii 1995-1999 a studiat la Facultatea de Teologie din Arad, iar mai apoi a urmat cursurile de masterat la aceeași instituție. În anul 2009 și-a susținut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, cu titlul „Teologia imnografiei Praznicelor Împărătești din ciclul pascal. Din anul 2002 este profesor la Facultatea de Teologie din Arad. Până în prezent a publicat două cărți și 59 de studii în reviste bisericești.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…