Conferință duhovnicească organizată de ASCOR Craiova în Postul Mare

Sala Filarmonicii „Oltenia” din Craiova a devenit neîncăpătoare pentru numărul credincioșilor craioveni prezenți la prima conferință duhovnicească organizată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de miercuri, 26 martie. Invitatul întâlnirii a fost biofizicianul Virgiliu Gheorghe, doctor al Universității din Tesalonic, informează „Ziarul Lumina”.

Prima conferință duhovnicească din Postul Mare a adunat numeroși participanți, studenți ortodocși și credincioși craioveni, care au poposit vreme de două ceasuri în sala mare a Filarmonicii „Oltenia” pentru a asculta cuvântul biofizicianului Virgiliu Gheorghe. Tema întâlnirii a fost „Drumul către familie. Abstinență sau concubinaj?!”.

„Baza relației de dragoste este relația personală”

Preocupat de „Efectele televiziunii asupra minții umane”, în fapt titlul unei serii de volume științifice care-i poartă semnătura, invitatul conferinței de miercuri seară, 26 martie, a identificat în primul rând principalele vicii care împiedică de cele mai multe dezvoltarea relațiilor interpersonale în parcursul firesc către Taina Căsătoriei. A fost subliniat în primul rând caracterul nociv al relațiilor de concubinaj, în concepția invitatului, „nocive în formarea și dezvoltarea unei familii creștine”. „La un moment dat, în viața sa, omul, indiferent prin ce experiență trece, ajunge să-și pună problema întemeierii unei familii. Lăuntric simte nevoia aceasta, însă, de cele mai multe ori, mai multe probleme se împotrivesc. În primul rând este problema sexuală, în al doilea rând este cariera, apoi divertismentul și, nu în ultimul rând, implicarea emoțională și teama de a nu suferi din dragoste. Toate aceste elemente duc în mod sigur la depresii profunde. Specialiștii în domeniu au ajuns la concluzia că, cu cât permisivitatea este mai mare și relațiile trupești sunt mai mult promovate în afara căsătoriei, cu atât sentimentul de dragoste și iubire este mai puțin prezent în viața oamenilor. Omul se îndreaptă astfel, încet, dar sigur, spre animalitate. Explicația ar fi următoarea: baza relației de dragoste este relația personală, adică te îndrăgostești de un om, așa cum vine el înaintea ta, cu toate slăbiciunile și calitățile lui. Momentul în care apare ostentată această relație personală, partenerii nu se mai percep ca persoane. Se produce așa-zisul fenomen de miopie sexuală, în sensul că atenția partenerului se dilată pe perspectiva de optică și slăbește complet atenția pe perspectiva de persoană. Lucrul acesta este foarte interesant, întrucât, odată angajat pe traiectul acesta, omul se va simți foarte nemulțumit, pentru că într-o relație personală doar omul îți poate procura mulțumirea de care ai nevoie. De aceea, atât bărbatul, cât și femeia se bucură când sunt ascultați, când pot vorbi cu cineva, când se fac înțeleși. Prin urmare, în fondul nostru constitutiv există nevoia de a fi persoană, de a fi văzuți și apreciați prin calitatea noastră de persoană”, a spus dr. Virgiliu Gheorghe.

La finalul întâlnirii, invitatul a răspuns întrebărilor celor aflați în sală, așezate în scris, pe bilețele. Președintele ASCOR Craiova, studentul teolog Mihai Bogdan, a ținut să mulțumească celor prezenți pentru atenția acordată temei prezentate de invitat, anunțând totodată programul următoarelor întâlniri duhovnicești, programate pentru cea de a șasea săptămână din Postul Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente