Conferință duhovnicească la Piatra Neamț

La Piatra Neamț a avut loc miercuri, 26 martie 2014, conferința „Hristos – Pâinea noastră cea spre ființă”. Invitatul tinerilor atoreni a fost protos. Iustin Petre, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan Casian” din Dobrogea, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) – filiala Piatra Neamț, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamț, a organizat miercuri, 26 martie 2014, în Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, conferința duhovnicească cu tema „Hristos – Pâinea noastră cea spre ființă”. Invitatul tinerilor atoreni a fost protos. Iustin Petre, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan Casian” din Dobrogea. Conferința a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Evenimentul s-a bucurat de prezența părintelui Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, a părintelui Nicolae Nicău, coordonatorul ATOR – Piatra Neamț, și a numeroși credincioși de toate vârstele din oraș. Părintele Iustin Petre a susținut celor prezenți la conferință un important și convingător cuvânt despre Sfânta Taină a Euharistiei.

„Sfânta Euharistie este cea mai prețioasă comoară a ortodocșilor. Ea reprezintă Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos prezent pe masa sfântului altar. Trupul Domnului de după Înviere este îndumnezeit, iar prin împărtășire gustăm din dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos. O deosebire de fond între religii trebuie analizată din perspectiva mântuirii. Creștinismul arată ca omul este creat după chipul lui Dumnezeu, având rațiune, voință și sentiment. Noi avem datoria de a spori aceste însușiri până la asemănarea cu Dumnezeu. Omul creștin are un dor după Dumnezeu. A fi creștin înseamnă a te împărtăși cu Hristos și a trăi în Hristos”, a amintit protos. Iustin Petre.

Invitatul tinerilor atoreni a subliniat că Sfânta Euharistie instituită la Cina cea de Taină este anticiparea tainică a jertfei de pe Golgota și a Învierii.

„Sfânta Împărtășanie este dovada că Hristos a trăit la Cina cea de Taină în mod tainic jertfirea Sa și Învierea Sa, așa cum le va trăi în Euharistia Bisericii, ca să le imprime și în trupul și sângele nostru. Evanghelia după Luca ne arată că Domnul a săvârșit după Înviere și pe pământ Euharistia, ca o prezentare văzută a stării Lui de aducere permanentă a Sa din planul nevăzut. Veșnicia este o creștere în Hristos din Lumină în Lumină și o noutate continuă din slavă în slavă. Prin actul împărtășirii credincioșilor se încheie Euharistia ca jertfă și ca Taină, căci abia acum se înfăptuiește scopul ei de jertfă adusă Tatălui, dar și pentru sfințirea credincioșilor”, a mai adăugat protos. Iustin Petre.

Comentarii Facebook


Știri recente