Conferință duhovnicească la Arad

La invitația ASCOR Arad și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, joi, 3 aprilie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a susținut o conferință duhovnicească sub genericul „Postul Mare ca timp al pocăinței”, în aula Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În debutul întâlnirii, Preasfințitul Lucian a mulțumit Înaltpreasfințitului Timotei pentru binecuvântarea oferită, precum și conducerii Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, reprezentată aici prin prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Consiliului Academic, și pr. prof. dr. Cristinel Ioja, președintele Senatului universitar, pentru primirea făcută în cadrul corpului profesoral al Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad. În meditația duhovnicească prezentată, Preasfinția Sa a subliniat contextul liturgic al Postului Mare, care determină o atitudine de pocăință, prin sfintele slujbe care se oficiază cu precădere acum: Canonul cel Mare, Liturghia darurilor înainte sfințite, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, zilele aliturgice, precum și chipurile duhovnicești ale Duminicilor perioadei Triodului, toate fac din acest răstimp unul deosebit, unic. În contextul celor lecturate din cartea Ecclesiatul, cap. 3, 1-8, Preasfinția Sa a marcat vremea postului ca vreme de pocăință, urmând interpretarea textului biblic: „vreme este să ne rugăm mai mult, să-i zidim în bine pe cei din jurul nostru, să ne bucurăm duhovnicește, după cum să plângem, să ne jelim pentru păcatele noastre, să ne ostenim cu tăcerea, să iubim întreit: pe Dumnezeu, pe semeni și pe noi înșine, să înțelegem că vremea de pace nu poate fi agonisită fără războiul împotriva patimilor”.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Lucian a reliefat și câteva aspecte privitoare la motivațiile pentru care Biserica a rânduit timp oprit pentru nunți în câteva perioade din anul bisericesc: „Vremea postului ca vreme de pocăință înseamnă un timp de bună rânduială în viață. Din această perspectivă, Biserica a rânduit ca în posturi și în preajma lor să ne bucurăm duhovnicește. De aceea trebuie să-i învățăm pe credincioșii noștri să nu mai ceară dispense pentru dănțuirea trupească prilejuită de nuntă, ci să urmărească bucuria duhovnicească. Să nu mai umbrim aceste serbări spirituale cu cele trupești”.

La finalul conferinței a urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia Preasfințitul Lucian a amintit de buna rânduială a desei împărtășiri cu Sfintele Taine sub îndrumarea preotului duhovnic și cu pocăință reală, mai ales în acest timp al postului. Moderatorul conferinței duhovnicești a fost studentul teolog Marius Martin Lăscoiu, președintele filialei ASCOR Arad.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…