Conferinţă despre „Tăcerea îngerului“, la Timişoara

La invitaţia tinerilor din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) – filiala Timişoara, protos. Iustin Miron şi ierom. Pantelimon Şuşnea de la Mănăstirea Oaşa, judeţul Alba, au susţinut miercuri seara la Timişoara conferinţa intitulată „Tăcerea îngerului“. Evenimentul a avut loc la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul şi s-a bucurat de prezenţa Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, după cum informează Ziarul Lumina, Ediţia de Banat.

La conferinţă au participat peste 1.000 de studenţi şi timişoreni de toate vârstele, dar şi preoţi de la mai multe parohii din oraş. În debutul întâlnirii, publicul a vizionat un film despre Mănăstirea Oaşa din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, realizat de obştea de aici. De-a lungul anilor, aşezământul din Munţii Şureanu a devenit un adevărat centru duhovnicesc îndrăgit de tinerii ascorişti din întreaga ţară. Aici, în fiecare an au loc tabere studenţeşti organizate de filiale ASCOR şi alte asociaţii de tineret la care iau parte ca invitaţi personalităţi ale vieţii spirituale şi culturale de la noi din ţară.

„Îngerii vorbesc mai mult prin lucrare decât prin cuvinte“

În continuarea programului, cei prezenţi au audiat conferinţa susţinută de stareţul Iustin Miron şi ieromonahul Pantelimon Şuşnea despre însemnătatea şi lucrarea discretă a îngerului păzitor în viaţa fiecăruia dintre noi, iar apoi au adresat întrebări pe tema întâlnirii celor doi invitaţi.

„Dorinţa celor care ne-am întâlnit în această seară a fost aceea de a ne aduna într-o ceată pentru a întâmpina împreună cu îngerii Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Prin tema propusă spre discuţie am dorit să recuperăm relaţia cu îngerul păzitor care este cel mai apropiat prieten al nostru şi cel care stă alături de noi în toate încercările vieţii. De asemenea, el este pus de Dumnezeu să ne arate măsura împlinirii noastre şi să ne îndrume pe calea duhovnicească a dobândirii Împărăţiei celei veşnice. Referitor la titlul conferinţei, acesta vorbeşte despre discreţia îngerului şi despre modul în care el intervine în viaţa noastră. De multe ori, îngerii vorbesc mai mult prin lucrare decât prin cuvinte, iar atunci când glasul lor este auzit, acesta vine din interiorul omului, iar nu din afara lui“, a precizat ierom. Pantelimon Şuşnea.

Totodată, cei prezenţi au avut ocazia să afle mai multe despre cum se pot apropia de îngerul păzitor şi despre datoria omului faţă de trimisul lui Dumnezu.

„Chiar dacă noi nu îl chemăm, îngerul păzitor se apropie de noi. Însă apropierea de acesta trebuie precedată de schimbarea vieţii. Cu cât facem mai mult bine în relaţie cu Dumnezeu şi cu semenii, ne împărtăşim de îngerul păzitor şi de Dumnezeu prin îngerul păzitor. Ne apropiem mai mult de el şi îi simţim mai intens prezenţa prin lucrarea poruncilor, prin împlinirea voii lui Dumnezeu şi prin rugăciune. Trebuie să ne gândim mai mult la el şi trebuie să ne obişnuim să-i simţim prezenţa“, a menţionat protos. Iustin Miron.

În încheierea serii, tinerii ascorişti timişoreni au susţinut un concert de colinde autentice româneşti, îmbrăcaţi în portul popular tradiţional. La ieşirea din sală, cei prezenţi au avut posibilitatea să achiziţioneze un album monografic închinat Mănăstirii Oaşa şi DVD-ul cu filmul documentar despre sfântul aşezământ.

Comentarii Facebook


Știri recente