Conferință despre influența mediilor de comunicare asupra tinerilor, la Sibiu

Biofizicianul Virgiliu Gheorghe a susținut joi, 12 iunie, o conferință la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, cu tema „Influența mediilor de comunicare asupra dezvoltării mentale a tinerilor și asupra vieții de familie”. La conferința din Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” au fost prezenți cadre didactice, studenți teologi și de la alte facultăți, preoți și credincioși, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

În prezidiu, alături de biofizicianul Virgiliu Gheorghe, s-au aflat conf. univ. dr. Sebastian Moldovan și consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu. Conferința a fost organizată de Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului și a facultății gazdă.

Biofizicianul Virgiliu Gheorghe a atras atenția asupra pericolelor la care sunt expuși în mod special copiii și tineri atunci când petrec prea mult timp în fața televizorului, a calculatorului și pe rețelele de socializare.

„Lumea ecranului te scoate din interiorul tău, undeva afară. Tehnologia media intervine și ne schimbă viața în mod radical, așa cum arată cercetările din ultima vreme. Suntem copleșiți de o multitudine de informații, iar prin ecran stăm foarte mult în afara noastră. Niciodată în istorie omul n-a petrecut atâta timp în afara forului său de conștiință. Aproape că tinerii nu mai au reperul interior și dinlăuntru vin doar tensiuni, frământări, impulsuri emoționale și nu mai au timp să discearnă pentru că sunt captivi în exterior. Ați văzut cum micuții privesc lumea înconjurătoare, cum aleargă, cum se urcă peste tot. Dar dacă este în fața televizorului, stă blocat în fața ecranului, ca într-o hipnoză. Este un fel de stimul care blochează accesul la interior și, de aceea, marea problemă este dispariția forului de intimitate”, a spus Virgiliu Gheorghe.

Invitatul Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu a mai susținut o conferință cu aceeași temă și ieri, 13 iunie, în Aula Magna din cadrul Facultății de Medicină din Sibiu, adresată elevilor de liceu și studenților, în care s-a discutat despre consumul excesiv de programe de media. Un studiu prezentat de European Computer Driving Licence arată că doar 17% dintre copii mai folosesc computerul pentru școală și cunoștințe IT, restul se rezumă la jocuri, chat, muzică și filme. În acest sens, organizatorii și-au propus ca, prin astfel de conferințe, să vină în sprijinul familiilor care doresc să ofere copiilor educația necesară unei dezvoltări optime a personalității.

Comentarii Facebook


Știri recente