Conferință despre Eminescu la parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Tomești

În după-amiaza zilei de duminică, 19 ianuarie 2014, la parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din comuna Tomești, județul Iași, a avut loc o conferință dedicată poetului național Mihai Eminescu, informează „Ziarul Lumina”. Invitatul întâlnirii a fost protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, care a prezentat viața, opera și activitatea poetului.

„Referitor la formarea poetului, părintele protosinghel a arătat că aceasta a avut loc îndeosebi la școala germană, unde Eminescu a studiat filosofia, fizica, dreptul, anatomia, iar studiile în străinătate l-au influențat pe poet până la sfârșitul vieții, de aici derivând caracterul universal al operei eminesciene. De asemenea, invitatul a subliniat faptul că Eminescu a apărut în literatura română ca un meteorit. În opera poetică eminesciană apar teme ca sentimentul național, natura și iubirea, dar partea cea mai importantă a operei sale rămâne activitatea jurnalistică, care a fost dominată de dorința de a prezenta oamenilor realitatea și adevărul din societatea românească din acea vreme. Multe din articolele sale militează pentru unirea Regatului cu Transilvania și Basarabia. Conferința a fost pigmentată cu recitarea câtorva poezii: „Învierea”, „Rugăciune”, „Doina”, „Dintre sute de catarge” și cu vizionarea a două filme legate de viața lui Mihai Eminescu”, a declarat pr. Gabriel Enachi, slujitor la parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Tomești.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…