Fundația „Gheorghe Țițeica” și Liceul Teoretic „Șerban Cioculescu” au organizat marți, în ajunul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, a doua ediție a conferinței „Drepturile tinerilor și provocările societății contemporane”.
Desfășurat la Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, evenimentul a reunit reprezentanți ai Episcopiei Severinului și Strehaiei, autorități județene și locale, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic, precum și aproximativ 500 de tineri din eparhie.
Obiectivul general al conferinței a fost de a stimula spiritul civic al tinerilor și de a-i implica în viața comunității.
Drepturile tinerilor: o perspectivă duhovnicească
Părintele Mihail Florin Sabin, președintele executiv al Asociației Vasiliada a Arhiepiscopiei Craiovei, a susținut prelegerea „Drepturile tinerilor și provocările societății contemporane: O perspectivă dogmatică și mistică bazată pe Scara dumnezeiescului urcuș a Sfântului Ioan Scărarul”.
„Societatea contemporană pune în centrul dezbaterilor drepturile tinerilor, dar abordările rămân adesea limitate la aspecte juridice și sociale. Biserica Ortodoxă oferă o perspectivă mai profundă, în care egalitatea și drepturile sunt analizate din perspectiva teologică, vizând nu doar bunăstarea materială, ci și mântuirea sufletului”, a spus Părintele Mihail Florin Sabin.
„Scara dumnezeiescului urcuș a Sfântului Ioan Scărarul, scrisă în secolul al VI-lea, este o lucrare clasică a spiritualității ortodoxe, care ghidează omul pe drumul desăvârșirii. Această analiză explorează drepturile tinerilor și provocările contemporane prin prisma învățăturilor acestei lucrări, completate de alte scrieri patristice.”
„Prin virtuți precum curajul, smerenia, ascultarea, iubirea și pocăința, Sfântul Ioan Scărarul le arată tinerilor că adevărata libertate și egalitate se găsesc în Hristos. Într-o societate adesea dezorientată, Scara rămâne o lumină călăuzitoare, chemând tinerii să-și trăiască drepturile nu doar ca pe niște revendicări sociale, ci ca pe o chemare la desăvârșire și comuniune cu Dumnezeu”, a adăugat președintele executiv al Asociației Vasiliada.
Evenimentul a ajuns anul acesta la cea de a doua ediție.
Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este marcată anual în data de 20 noiembrie, pentru a aniversa adoptarea Convenției Națiunilor Unite cu privire la aceste drepturile copilului. Parlamentul României a declarat recent anul 2025 drept „Anul național al copilului”.
Foto credit: Facebook / Consiliul Județean Mehedinți