Conferință dedicată Anului Omagial 2013, la Cahul

O delegație din Protopopiatul Sascut a efectuat, la începutul acestei săptămâni, o vizită de lucru în Mitropolia Basarabiei pentru a încheia un protocol de colaborare cu Protopopiatul Cahul. Delegația s-a deplasat peste Prut cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În incinta Liceului „Mihai Eminescu” din Cahul a avut loc luni, 23 septembrie 2013, o conferință cu tema „2013 – Anul Omagial al Sf. Împărați Constantin și Elena”. Au participat pr. Iulian Budescu, vicar administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud, pr. Gheorghe Untilă, protoiereul Protoieriei Cahul, pr. Ioan Pancu, protoiereul Protoieriei Căușeni, Gențiana Șerbu, consul general al României la Cahul, Tatiana Hulub, șeful Direcției Generale de Învățământ – Cahul, Valeriu Baban, șeful Centrului Metodic din Cahul, Doina Focșa, președintele Despărțământului Astra „Iulia Hașdeu” – Cahul, profesori de religie din zonă și preoții din Protoieria Cahul. Din partea delegației Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a luat cuvântul pr. Ioan Negoiță, protopop al Protopopiatului Sascut, și pr. Constantin Abageru.

Părintele protopop Ioan Negoiță a transmis cu acest prilej un cuvânt din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul. „Cunoaștem faptul că Sfântul Constantin cel Mare s-a bucurat de mult succes în activitatea sa politică, reușind să unifice din nou un imperiu dezbinat, să clădească o capitală prosperă în locul uneia aflate în declin și să pună la respect marii adversari politici din exteriorul granițelor, precum Imperiul Persan sau triburile germanice. Știm, de asemenea, că era un general priceput, un administrator eficient, dar și un om apropiat de Biserică. Era dotat cu o inteligență nativă și o cultură cu mult peste nivelul multora dintre predecesorii săi care activaseră la conducerea Imperiului Roman. Priceperea împăratului Constantin cel Mare nu se reducea însă doar la activitățile politice ale imperiului. Fire practică, el încerca să înțeleagă cât mai bine de ce Biserica se confrunta cu o criză atât de puternică în perioada respectivă și a decis să convoace Primul Sinod Ecumenic din istoria acesteia. A asigurat întreținerea tuturor episcopilor convocați pe perioada cât aceștia s-au aflat în Niceea și s-a îngrijit ca mijloacele de călătorie să le fie puse la dispoziție. Mai mult decât atât, a decis să participe personal în cadrul lucrărilor sinodului”, a transmis Preasfinția Sa. În luările de cuvânt s-a exprimat dorința de conlucrare între membrii Bisericii Ortodoxe Române de pe cele două maluri ale Prutului în direcția accentuării valorilor spirituale și culturale și a tradițiilor comune care ne leagă. Marți, 24 septembrie 2013, delegația s-a deplasat în localitatea Țiganca unde, la cimitirul eroilor români căzuți în al Doilea Război Mondial, s-a oficiat un Parastas. Aici, pr. protopop Ioan Negoiță a dat citire unui cuvânt din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul care a făcut referire la cinstirea eroilor. În după-amiaza zilei de 24 septembrie, delegația s-a deplasat la Chișinău unde a avut o întâlnire cu IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei. Cu acest prilej, s-a discutat despre colaborarea dintre cele două protoierii și alte probleme legate de viața actuală a Bisericii noastre, cu sublinierea problemelor cu care se confruntă românii ortodocși de dincolo de Prut. A urmat o vizită la Mănăstirea Căpriana, unde s-au depus flori și s-a făcut o rugăciune la mormântul mitropolitului Gavriil al Chișinăului și al Hotinului, trecut la cele veșnice la 1821. „Vizita și-a atins scopul prin semnarea de către gazdele noastre a protocolului de colaborare, urmând ca, după semnarea acestuia și de către PS Ioachim Băcăuanul, să trecem la punerea lui în aplicare”, a spus pr. protopop Ioan Negoiță, potrivit Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente