Conferința de primăvară a clerului hunedorean

În săptămâna a V-a din Postul Mare, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, la Deva, în Sala mare a Teatrului de Artă, a fost organizată o nouă conferință preoțească, înscrisă pe linia tematicii enunțate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul în curs, declarat, deopotrivă, an omagial al educației religioase și an comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești.

La această sesiune de primăvară a conferinței preoțești bianuale au fost invitați, alături de clerici, prin îngăduința Inspectoratului Școlar Județean, și profesorii de Istorie și de Religie din unitățile de învățământ preuniversitar hunedorene, informează site-ul episcopiadevei.ro.

În cuvântul de deschidere, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a prezentat viața și activitatea culturală, pastoral-misionară și național-patriotică a ierarhului martir Antim Ivireanul, de la a cărui trecere la Domnul se vor împlini, în toamna acestui an, trei secole.

În continuare, Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop a prezentat cauzele apariției Reformei protestante în Europa primei jumătăți a secolului al XVI-lea, precum și impactul acesteia asupra spațiului intracarpatic, atât la nivel religios, cât și sub raport cultural și chiar național-identitar. De asemenea, academicianul a creionat și portretul Ortodoxiei ardelene medievale, cu sublinierea specificității spiritualității și a etosului românesc.

În partea secundă a întâlnirii, reputatul profesor și academician clujean a răspuns întrebărilor venite din partea publicului.

Mesajul final de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Episcop Gurie a amintit celor prezenți de bucuria măritului praznic al Învierii Domnului, de care ne mai despart puține zile.

Comentarii Facebook


Știri recente