Conferință de lansare a două proiecte AFCN în Episcopia Severinului și Strehaiei

În sala „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Episcopiei Severinului și Strehaiei va avea loc luni, 4 august 2014, începând cu ora 10:00, conferința de lansare a două proiecte finanțate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

În cea de-a doua sesiune AFCN destinată publicațiilor editoriale, derulată în perioada aprilie-iulie 2014, Episcopia Severinului și Strehaiei și Asociația Fiii Lupșei au obținut câte o finanțare în vederea tipăririi a două cărți extrem de importante pentru cultura muzicală românească.

Instituția ecleziastică mehedințeană va retipări pentru prima dată, după 160 de ani, o importantă operă de muzică bizantină, Anton Pann, Noul Anastasimatar, care poate fi folosită atât în cultul bisericesc zilnic, cât și în scop didactic, așa cum o recomandă chiar autorul, poate cel mai notoriu compozitor de psaltichie din secolul XIX. Coordonatorul proiectului este arhidiaconul Cătălin Țăruș, compozitor de psaltichie și inspector în cadrul Sectorului Învățământ și Tineret al Centrului eparhial.

În același timp, organizația non-profit Asociația Fiii Lupșei, va da la lumină, în premieră, cea mai bogată colecție de folclor din Oltenia, notată cu ajutorul muzicii psaltice. După cum ne-a transmis președintele asociației, Mihai Corcodel, doctorand în muzică bizantină și ostenitor al Centrului eparhial, cartea ce se va tipări în urma acestui proiect editorial, Ștefan Basilescu, Cântece vechi oltenești constituie un omagiu adus culegătorului și autorului manuscrisului care stă la baza viitoarei tipărituri. Astfel, pasionații de folclor autentic românesc vor regăsi în paginile cărții aproximativ 200 de melodii vechi, notate atât în sistem neumatic (psaltic) cât și în cel guidonic, occidental, cunoscut îndeobște.

La eveniment va lua parte, alături de oameni de cultură și personalități severinene, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Comentarii Facebook


Știri recente