Conferinţă cu tema „Personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica creştină”, la Constanța

Personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur a fost evocată luni, 16 noiembrie 2015, la Seminarul Teologic Sfântul Dionisie cel Smerit din Constanţa, într-o conferinţă, la care au luat parte elevi şi cadre didactice din mai multe licee din Constanţa, dar şi din alte localităţi.

Conferinţa face parte din seria evenimentelor dedicate Anului Omagial al Sfântului Ioan Gură de Aur. Totodată, vineri, 13 noiembrie, în ziua cinstirii Sfântului Ioan Hrisostom a avut loc şi hramul clasei a X-a A din cadrul Seminarului. Astfel seminariştii constănţeni au avut luni, 16 noiembrie, oaspeţi de la Liceul Teoretic Traian din Constanţa şi din Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu din localitatea cu acelaşi nume.

Lucrările conferinţei au fost deschise de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. În cuvântul său, Arhiepiscopul Tomisului le-a prezentat celor mici aspecte din lucrările Sfântului Ioan ca interpret al cărţilor sfinte.

Opera Sfântului Ioan Gură de Aur este atât de vastă şi atât de densă. Dacă vi s-a vorbit până acum despre acesta ca învăţător de credinţă, iată, aş vrea să va pun la suflet o dimensiune care-i aparţine prin excelenţă. Sfântul Ioan a fost cel mai mare interpret al Sfintei Scripturi” a punctat în deschidere Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie.

În cadrul conferinţei părintele profesor Ionuţ Rusu a prezentat sintetic învăţătura de credință a Sfântului Ierarh, reflectată mai ales în omiliile sale. Apoi, Anca Alexandru, profesor în cadrul Liceului „Mihail Kogălniceanu”, a completat portretul Sfântului Ioan Hrisostom cu amănunte referitoare la vocaţia sa oratorică, subliniind frumuseţea stilistică şi forţă persuasivă a cuvintelor sale.

Şi elevii s-au pregătit pentru această sărbătoare a seminarului, cu poezii şi cântări în cinstea Sfântului Ierarh. Activitatea a avut ca scop conştientizarea tinerilor în faptul că este foarte important ca aceştia să îşi asume învăţăturile Sfântului Ioan Gură de Aur, pentru a păstra o viaţă echilibrată şi religioasă.

Este important ca elevii să cunoască personalitatea sa, deoarece este cunoscut faptul că Sfântul nostru Părinte ne-a lăsat numeroase învăţături despre educaţia moral-creştină a copiilor. Seminariştii, mai ales, trebuie să-și însuşească aceste învăţături pentru a le pune în aplicare în activitatea lor de viitori slujitori ai altarului” a explicat Tania Butcaru, profesor în cadrul Seminarului şi organizatorul evenimentului.

Comentarii Facebook


Știri recente