Conferință cu tema „Medicina, știința vieții”, la Arad

O nouă etapă a proiectului internațional Biserica și medicina în dialog, realizat între Universitatea de Vest Vasile Goldiș și Arhiepiscopia Aradului, a avut loc miercuri, 25 mai 2016, după cum ne-a precizat Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ, coordonator de proiect.

Medicina, știința vieții  a fost tema conferinței din sala Aula Magna Vasile Goldiș a Facultății de Medicină, având ca invitat  special în cadrul manifestărilor interdisciplinare pe Părintele Meletie Zacharopoulos (Mitropolia Syros-Grecia).

În cadrul întâlnirii cu studenții de la Facultatea de Medicină, Părintele Meletie le-a spus celor prezenți că deschiderea la viață trebuie să fie centrul adevăratei dezvoltări, cercetări și realizării tehnic-științifice.

„Prima reflecție pe care aș vrea s-o împărtășesc cu voi este următoarea: noi ne confruntăm în prezent cu o situație paradoxală, care se referă la profesia medicală. Pe de o parte constatăm progresele medicinii, grație creației și perseverenței oamenilor de știință, care, cu dăruire, se dedică pentru căutarea a noi soluții de îngrijire a persoanelor. Însă, pe de altă parte, întâlnim și pericolul ca medicul să piardă din vedere propria identitate de slujitor al vieții. Relativismul și dezorientarea culturală a atacat și ceea ce părea un domeniu inatacabil: al vostru, medicina!

Deși sunt prin natura lor în slujba vieții, profesiile medico-sanitare sunt induse uneori să nu respecte însăși viața. În schimb, deschiderea la viață este centrul adevăratei dezvoltări, cercetări și realizării tehnic-științifice. Nu există progres adevărat fără această deschidere continuă la și spre viață. Situația paradoxală se vede în faptul că, în timp ce se atribuie persoanei noi drepturi, uneori chiar și drepturi presupuse, nu întotdeauna se tutelează viața ca valoare primară, fundamentală și drept primordial al fiecărui om. Scopul ultim al vocației și practicii medicale rămâne întotdeauna apărarea și promovarea vieții”.

Comentarii Facebook


Știri recente