Conferinţă clericilor din Protoieria Tulcea. Evenimentul a avut loc sub preşedinţia PS Visarion

În Episcopia Tulcii s-a desfășurat astăzi conferința semestrială a clericilor din Protoieria Tulcea. Lucrările conferinţei au avut loc sub auspiciile temei dedicată Anului omagial al Sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești, informează pr. Felix Neculai, Consilier Cultural.

Lucrările propriu-zise ale ședinței din 8 iunie 2017 s-au derulat în sala festivă a Bibliotecii Județene ,,Panait Cerna” din municipiul Tulcea, sub președinția Preasfințitului Părinte Visarion.

În cuvântul de deschidere, Preasfinția Sa a prezentat cadrul general de desfășurare a anului omagial şi comemorativ 2017. Ierarhul a prezentat punctele tematice pe ordinea de zi, precum și diferite volume consacrate care fac referire la sfintele icoane.

Referatul principal a fost suţinut de pr. Felix Neculai. În cadrul alocuţiunii, clericul a abordat următoarele aspecte:

  • Apariția icoanei și a picturii în Biserică,
  • Norme canonice și ermineutice din trecut și de astăzi privitoare la pictura bisericească,
  • Pictorul de icoane. – pregătirea teologică artistic și duhovnicească.

În numeroasele luări de cuvânt de la final au fost prezentate și comentate și diferite aspecte practice din viața bisericească privitoare la icoană și locul ei în evlavia creștină

La finalul conferinței au fost vizionate și două proiecții cu peste 300 de icoane din colecțiile parohiale și mănăstirești ale Episcopia Tulcii, începând cu secolul al XVII-lea și până astăzi, icoane de factură românească, rusească, grecească și bulgărească.

Totodată au fost prezentați și cei mai importanți zugravi de biserici și pictori localnici care au activat pe teritoriul Dobrogei, începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, între care, Enache Cardaș, Geo Cardaș, Rafael Mateef și Mihail Paraschiv – primul pictor autodidact al Tulcei.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente