Conferinţă a Părintelui arhimandrit Zaharia Zaharou, la Iaşi

Părintele arhimandrit Zaharia Zaharou de la Mănăstirea ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul din Tolleshunt Knights, Anglia, a susținut vineri, 22 octombrie 2015, o conferinţă în Aula Magna Mihai Eminescu a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, informează doxologia.ro. Tema întâlnirii – Cele 3 perioade ale vieții duhovnicești cu referire la învățăturile Sfântului Siluan și ale Părintelui Sofronie Saharov a suscitat un viu interes în rândul ieșenilor: atât locurile de la parter, cât și cele de la balcon, au fost ocupate. Evenimentul a fost organizat de sectorul Exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu Editura Doxologia. La eveniment au participat preoți, profesori, părinți consilieri, precum și foarte mulți tineri.

Experiențele duhovnicești nu pot fi îngrădite în hotarele înguste ale logicii omenești

Referatul conferinței a fost citit în limba română de părintele arhimandrit Nichifor Horia, cel care a fost de altfel și moderatorul întâlnirii.

„În general, atunci când vorbea despre viața duhovnicească, părintele Sofronie se ferea să formuleze scheme sau să alcătuiască sisteme, cunoscând din încercare faptul că experiențele duhovnicești nu pot fi îngrădite în hotarele înguste ale logicii omenești. Fiecare om își are propria cale către Dumnezeu, potrivită năzuinței lui spre desăvârșire. Totuși, uneori, și părintele Sofronie recurgea la anumite imagini și modele pentru a-și ilustra mai bine ideile în legătură cu anumite teme duhovnicești. Astfel, observând că unele fenomene se repetă în viața oamenilor de-a lungul veacurilor, el împărțea viața duhovnicească în trei etape sau perioade distincte. Prima etapă este cercetarea Duhului Sfânt, atunci când omul încheie un legământ cu Dumnezeu. Cea de-a doua etapă este o îndelungată și grea nevoință, după ce Domnul și-a retras harul de la noi. Ultima etapă este redobândirea pentru totdeauna a harului mântuirii. Starețul spunea adeseori că această călătorie duhovnicească în trei etape a fost preînchipuită în Vechiul Testament în viața poporului lui Dumnezeu – Israel. Întâia oară, Dumnezeu i-a cercetat pe evrei atunci când le-a dăruit harul trecerii prin Marea Roșie, după ieșirea din Egipt. Au urmat apoi 40 de ani de încercări și suferințe în pustie, când Domnul și-a retras harul de la ei. În cele din urmă, harul lui Dumnezeu s-a reîntors, iar ei au moștenit pământul făgăduinței”, s-a arătat în referatul părintelui Zaharia Zaharou.

După prezentarea referatului, domnul Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a făcut o scurtă prezentare a volumului Adu-ți aminte de dragostea cea dintâi a părintelui Zaharia Zaharou , apărut anul acesta la Editura Doxologia. Lucrarea este o incursiune în teologia Părintelui Sofronie despre cele trei perioade ale vieții duhovnicești. De-a lungul cărții, cititorul se întâlnește cu învățăturile Părintelui Sofronie, atât prin citatele care fac trimitere la scrierile sale, cât și prin bogatele exemple din învățătura sa orală.

În partea a doua a conferinței, invitatul a răspuns întrebărilor venite din sală.

Comentarii Facebook


Știri recente