Conf. Adrian Lemeni la Timișoara. A vorbit despre evocarea martirilor și a marilor duhovnici din perioada comunistă

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, Filiala Timișoara, a organizat joi, 5 mai, în Amfiteatrul I al Universității de Medicină II din Timișoara, conferința Marii duhovnici ai perioadei comuniste.

Prelegerea a fost susținută de Conf. Dr. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, ne-a transmis Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

La acest eveniment meditativ au fost prezenți clerici, numeroși tineri îmbrăcați în straie populare, dar și timișoreni dornici de a cunoaște cât mai multe informații despre viața și experiența martirilor și a marilor păstori de suflete din temnițele comunismului. De la Centrul eparhial a fost prezent părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Prelegerea teologului Adrian Lemeni a evidenţiat jertfelnicia unor preoţi şi mireni români care au mărturisit şi apărat credinţa creştină ortodoxă (prin înţelepciune şi tact pastoral, prin curaj şi fermitate în transmiterea credinţei, prin mărturisire jertfelnică) în timpul prigoanei regimului comunist. Discursul a fost structurat pe trei coordonate: 1. aspecte ale asumării memoriei identității și demnității mărturisitoare; 2. Hristos, paradigma martirajului autentic; 3. rezistența și biruința în închisorile comuniste, prin viața spirituală trăită în duh și adevăr.

Dincolo de o investigație arhivistică și de o simplă prezentare a tertipurilor sclavagismului din societatea consumeristă de astăzi, în care mentalitatea este structurată pe diferite tipare ideologice, profesorul conferențiar a scos în relief atât sensul conștiinței creștine mărturisitoare, cât și importanța asumării adevărului, ca prezență eliberatoare a existenței noastre.

Nu este o temă oarecare, ci una care ne obligă la mult mai mult decât de a face o simplă investigație asupra a ceea ce a însemnat experiența din universul concentraționar al închisorilor comuniste. Nu este ușor să vorbim astăzi despre libertatea în duh și adevăr, trăită de acești mărturisitori în închisoare, întrucât este greu să vorbești despre libertate astăzi, când putem alege libertatea de a nu fi liberi, a menționat conf. dr. Adrian Lemeni.

Nu în ultimul rând a fost evidențiată și dimensiunea spirituală și interioară a libertății trăite în duh și adevăr.

Deși vorbim cu multă ușurință despre libertate, conștientizăm, cu o anumită dificultate, că nu suntem atât de liberi pe cât invocăm libertatea și că libertatea nu înseamnă o sumă de posibilități exterioare. Libertatea este o taină profundă, ce presupune o interioritate mult mai adâncă decât ceea ce înseamnă exterioritatea unor posibilități. Libertatea este structural legată de adevăr. Nu există libertate autentică în afara adevărului. Ea este consecutivă adevărului, a afirmat teologul Adrian Lemeni.

În continuare, membrii ASCOR Timișoara au susținut un recital de cântări religioase românești, prin care au fost elogiați mărturisitorii credinței creștine, care au suferit în timpul regimului comunist. Ultima parte a conferinței a fost dedicată întrebărilor.

Conferința Marii duhovnici ai perioadei comuniste face parte din seria de manifestări dedicată anului 2017, declarat de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române drept Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Comentarii Facebook


Știri recente