Condițiile în care se desfășoară pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou

Joi dimineață a început pelerinajul dedicat sfântului care a ajutat Capitala în timpul epidemiilor de ciumă și de holeră. Pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, are loc pentru al doilea an consecutiv în condiții stricte pentru prevenirea infectării participanților cu virusul Sars-Cov-2.

Pentru a evita aglomerările mari, în contextul sever al pandemiei, evenimentul este organizat pe parcursul a 7 zile. Autoritățile bisericești și cele de ordine publică au stabilit un set de măsuri clare pentru ca sărbătoarea să decurgă în condiții de reală siguranță.

Joi dimineață, la ora 07:00, sfintele moaște au fost scoase în pridvorul Catedralei Patriarhale. În prima parte a zilei, timpul de așteptare la rând a fost de maxim 15 minute.

Accesul la racle se face pe un singur rând de persoane, păstrând distanța de 1,5 metri. Pe traseu sunt marcaje clare de staționare și anunțuri cu privire la respectarea strictă a normelor igienico-sanitare. Raclele sunt acoperite cu capac transparent care este permanent dezinfectat.

Este flux unic de circulaţie a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie.

Voluntarii poartă permanent măști de protecție și mănuși. Ei oferă pelerinilor materiale pentru dezinfectare, măști și pregătesc aproximativ 20.000 de pachete alimentare în condiții de maximă igienă (sendviș, biscuiți/eugenii, apă plată în sticle sigilate – produse însoțite de certificat de conformitate). După închinarea la sfintele moaşte, pelerinii care se îndreaptă spre strada 11 iunie primesc agheasmă în sticle sigilate.

Pe esplanada din faţa altarului exterior al Catedralei Patriarhale sunt marcate locurile pentru pelerinii care vor asista la slujbele oficiate în aer liber. Vor fi 200 de scaune la o distanță de 1,5 metri între ele.

În contextul epidemic sever cu care se confruntă țara noastră, Biserica îndeamnă la rugăciune, dar și la multă grijă și coresponsabilitate.

„În plină, agresivă pandemie, în contextul în care secțiile ATI ale spitalelor din întreaga țară sunt total excedate de bolnavi care agonizează, iar morgile sunt arhipline, datoria rațională și urgentă a fiecăruia dintre noi, fie și în ultimul ceas, este să ia foarte în serios boala și să asculte cu maximă luare aminte exclusiv de sfaturile medicilor, cărora le datorăm deplină încredere și recunoștință”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Pentru a răspunde dorinței credincioşilor români din întreaga ţară şi din afara graniţelor, de a participa duhovniceşte la momentele liturgice ale sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Centrul de Presă Basilica va transmite pe toate canalele sale evenimentele de la Catedrala Patriarhală.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente