Concursurile „Serbării de la Putna 2021”: 150 de ani de la definirea idealului de unitate a românilor

Un comitet alcătuit din reprezentanți ai asociațiilor de tineret și ai mediului cultural și spiritual românesc organizează în 15 august, la Mănăstirea Putna, reeditarea Marii Serbări inițiate în 1871 de Mihai Eminescu. Cu acest prilej au fost lansate Concursurile „Serbării de la Putna 2021”, care au ca scop reafirmarea identității românești.

În 1871, poetul Mihai Eminescu a propus: „Să facem din Putna Ierusalim al neamului românesc și din mormântul lui Ștefan altar al conștiinței naționale”. El propunea unirea culturală și colaborativă a românilor din toate provinciile, pentru că numai aceasta putea asigura și unirea politică.

Iar Ciprian Porumbescu a uimit asistența cu măiestria cântecului său de vioară, spunându-i ulterior tatălui său: „Tată, am cântat Daciei întregi!”

Serbarea de atunci a fost inaugurată de discursul tânărului de 24 de ani A.D. Xenopol, doctor în drept (Berlin) și în filosofie (Giessen), care a rostit un strălucit discurs festiv, selectat în urma unui concurs.

Aceasta a inspirat organizarea, și în acest an, a unei serii de concursuri cu temă identitară. Ele se adresează adolescenților și tinerilor cu vârste între 14 și 35 de ani – atât din țară, cât și din diaspora.

Sunt lansate un concurs de creație literară, un concurs de discursuri, unul de creație plastică și unul de creație video.

Tema propusă pentru creațiile înscrise în competiție este „Continuitatea unui ideal”, sau, alternativ, teme similare, după cum urmează:

  • „Putna – Ierusalimul neamului românesc”;
  • „România, în căutarea viitorului”;
  • „Rezistența prin credință, în istorie”;
  • „Sunt român și punctum”;
  • „România unui nou ideal”;
  • „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?”;
  • „Curajul și puterea de a fi și de a rămâne român în Europa”;
  • „Refacerea unității românilor de pretutindeni”.

Mai multe detalii despre înscrierea și jurizarea pentru fiecare concurs găsiți aici.

Pusă sub autoritatea culturală și spirituală a Academiei Române și a Patriarhiei Române, „Serbarea de la Putna – 2021” își propune să fie un moment decisiv în scopul afirmării și consolidării unității românilor din țară și din afara granițelor și pentru întărirea legăturilor frățești, a comuniunii de iubire și „a împreună lucrării” spre binele comun al poporului român.

„La 150 de ani de la eveniment, într-o altă epocă, într-o «altă Românie», se impune să redefinim idealul re-unirii românilor, al regăsirii într-o lume și într-o istorie în reașezare”, transmit organizatorii.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente