Concursul Varlaam Mitropolitul. Bucuria cunoașterii și-a desemnat câștigătorii

Copiii din clasele a IV-a de la mai multe școli ieșene au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la concursul „Varlaam Mitropolitul. Bucuria cunoașterii”, informează „Ziarul Lumina”. Aceștia au răspuns provocării în cadrul unei probe scrise, dar și într-o manieră inedită, la o probă practică, alături de părinții lor. Competiția a fost organizată de către reprezentanții Școlii „Varlaam Mitropolitul”, aflată sub patronajul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Astfel, dacă la proba teoretică elevii au trebuit să se descurce singuri și să-și demonstreze cunoștințele de matematică, limba română, istorie și geografie, proba practică a însemnat o provocare și pentru părinți. Familia a fost în centrul atenției, și în familie a trebuit să se construiască cel mai înalt turn – dintr-o varietate de materiale puse la dispoziție de către organizatori.

Toți copiii și toți părinții au fost, într-un final, câștigători. Micuții au primit diplome, șepci, tricouri și pixuri personalizate, dar și o veste care i-a fericit. „Atât de bine ne-am simțit la această primă ediție a concursului „Varlaam Mitropolitul. Bucuria cunoașterii”, încât comisia de selecție a hotărât să acorde excursii tuturor copiilor. A fost o propunere pe care am îmbrățișat-o cu drag. Așadar, copiii primesc o excursie experențială tematică de o zi, pe 7 iunie. De asemenea, toți părinții sunt calificați pentru a participa la un atelier „Ai copil. Învață să fii părinte!”, pe 17 mai”, a informat Cristina Gheorghe, director executiv al Fundației „Varlaam Mitropolitul”.

Surprizele au continuat pentru elevii care s-au clasat pe podium. Astfel, pentru primele trei locuri, premiul s-a îmbogățit substanțial cu burse de merit. Acestea presupun învățământ gratuit în timpul claselor V-VIII, cu singura condiție ca mediile generale să fie peste 9. „Eu, în primul rând, vreau să Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am reușit să iau bursa, părinților pentru că au vrut să mă înscrie și doamnelor profesoare, care m-au încurajat să particip la acest concurs”, a spus Ana Sturzu, câștigătoarea primului loc. Pe locul al II-lea s-a clasat Iustin Marinică, iar pe locul al III-lea – Oana Geambec. Dacă primii doi copii erau deja elevi ai Școlii „Varlaam Mitropolitul”, Oana provine de la Școala „Ștefan Bârsănescu”. În timp ce Iustin s-a bucurat că a luat un premiu și că a trecut printr-o asemenea competiție, Oana este sigură că nu va uita niciodată această experiență. În aceeași situație sunt și părinții. „Cred că acesta ar trebui să fie viitorul, în ceea ce privește școala românească. Un alt mod de abordare, un alt mod de a percepe cuvintele „școală” și „educație””, susține mama Oanei Geambec. Iar completările nu au ezitat să apară. „A fost un moment pe care mi-l doresc să-l trăiască din ce în ce mai multe familii”, a spus Simona Marinică, mama lui Iustin. Astfel, experiența concursului a fost una inedită, atât pentru copii, cât și pentru părinți. „N-am mai trăit așa. Este bine să nu punem presiune doar pe copiii noștri. Noi îi trimitem la examene, îi bombardăm cu tot felul de cerințe și le punem o povară pe care ei, în general, nu o pot duce. Acum, am împărțit și noi povara, jumătate din merit sau din vină ne aparține, așa că e un fel de a ne asuma și noi ceea ce li se întâmplă copiilor”, mărturisește preotul Constantin Sturzu, tatăl Anei – ocupanta primului loc.

Astfel, s-a concretizat ideea că, la Școala „Varlaam Mitropolitul”, nu doar elevii vin la ore, ci și părinții lor sunt implicați și încurajați să lucreze împreună. Prin acest concurs de bucurie a cunoașterii s-a continuat implementarea unui învățământ modern și de calitate – un exemplu de bune practici, ce ar trebui să fie urmat de cât mai multe unități de învățământ.

Comentarii Facebook


Știri recente