Concursul „Primăvara, anotimpul dragostei la români”, la Liceul Ortodox din Oradea

În contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și în cadrul proiectului Din dragoste pentru neamul meu, la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea se desfășoară, pe tot parcursul anului 2016, mai multe activități educative menite să promoveze spiritualitatea, cultura și tradițiile poporului român, după cum ne-a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

O nouă activitate din cadrul acestui proiect s-a desfășurat în ziua de joi, 03 martie 2016, în sala festivă a Liceului Ortodox din Oradea, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, din inițiativa și cu participarea Preasfinției Sale derulându-se, de altfel, întregul proiect. Dacă activitatea precedentă s-a desfășurat în apropierea zilei de comemorare a Unirii Principatelor Române, de data aceasta tema concursului intitulat generic Primăvara, anotimpul dragostei la români, a constituit-o dragostea, în contextul unor date calendaristice apropiate: 24 februarie, sărbătoarea populară românească – Dragobetele, 1 martie – Ziua Mărţişorului și 8 martie – Ziua Femeii.

Organizat de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Şcolar Județean Bihor şi Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu Oradea, concursul s-a bucurat de participarea a zece unități școlare din judeţul Bihor, după cum urmează: Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, Liceul de Arte din Oradea și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea.

Moderatorul concursului a fost Doamna Viorica Cherteș, președintele A.F.O.R.E.O., iar din juriu au făcut parte: Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, având calitatea de președinte al juriului, Pr. Prof. Florin Negruțiu, inspector şcolar de Religie la Inspectoratul Școlar Judeţean Bihor, Fiz. med. Titiana Cherteș membră A.F.O.R.E.O., Prof. Aurica Bontu, profesor de educaţie muzicală la Liceul de Arte din Oradea, Prof. Mihaela Bondor, director al Liceului de Arte din Oradea și Prof. Carmen Andrei, profesor de limba română la Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea.

La prima secțiune a concursului, perechile de elevi participanți și-au făcut reciproc emoţionante declarații de dragoste, fiecare scoțând în evidență și idealizând calitățile persoanei iubite, după care la a doua secțiune, aceleași sentimente de dragoste s-au regăsit în poeziile recitate din lirica românească. Și pentru că iubirea nu poate fi trăită fără muzică, în cadrul celei de-a treia secțiuni, elevii îndrăgostiți au interpretat cântece de dragoste din repertoriul românesc. În cadrul ultimei secțiuni, dedicată creaţiilor proprii, elevi talentați au scris eseuri sau poezii din care răzbat aceleași sentimente de dragoste, specifice tinereții și adolescenței.

În timp ce juriul a deliberat, un grup de elevi din clasa întâi de la Școala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea, pregătiți de Doamna profesoară Gabriela Codorean și coordonați de Doamna Zentania Lakatos, actriță la Trupa Arcadia a Teatrului de Stat Regina Maria din Oradea, au încântat auditoriul prin prezentarea unor fabule și ghicitori, pline de învățăminte, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Înainte de premierea câștigătorilor, gazdele concursului au întreținut așteptarea invitaților printr-un recital al Corului Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox, dirijat de către Părintele Prof. Arhid. Ștefan Lakatos, coriștii interpretând piese muzicale din repertoriul românesc consacrat, având ca temă iubirea.

Anunțarea premiilor pentru fiecare secțiune în parte a fost făcută de către Părintele Prof. Florin Negruțiu, Inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, iar diplomele au fost înmânate de către Chiriarhul Oradiei, în timp ce din partea Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei premianții au fost răsplătiţi cu diverse cărți de literatură.

În încheierea concursului, Preasfințitul Părinte Sofronie i-a felicitat pe toți participanții, dimpreună cu dascălii coordonatori și cu părinții care le-au dat viață și i-au educat.

Parafrazându-l pe Lucian Blaga, care spunea: «Atâta liniştei înjurde-mi pare că aud cum se izbesc de geamuri razele de lună…» și eu pot spune: «Este atâta tinerețe în jur de-mi pare că aud cum se izbesc de geamuri razele de soare…» încât ne aducem și noi aminte de tinerețea noastră, de cum erau serbările și carnavalurile pe vremea noastră. Este atât de mare emoție aici, în clipele de față, și a fost atât de mare emoție pe parcursul întregii zile, încât toți ne-am simțit foarte bine și vă mulțumim că ne-ați adus aminte, încă o dată, ce «leoaică tânără este iubirea» și cât de mult poate să crescă un tânăr atunci când este așezat pe o temelie foarte solidă.

Ziua de astăzi a fost dedicată mai multor evenimente care se petrec la început de primăvară. Este a treia zi a lunii Martie, a lunii lui Mărțișor și înainte de 8 Martie, când le serbăm pe mamele noastre, pe surorile noastre, pe iubite, pe soții. Deci serbăm și luna lui Mărțișor, dar și Dragobetele care este varianta românească a sărbătorii Sfântului Valentin din Biserica Apuseană. De aceea, ce s-a petrecut astăzi, aici, este un exercițiu de aprofundare a tradițiilor noastre. Unii ați venit îmbrăcați în costum popular, toţi ați venit îmbrăcați în talentul vostru și ne-ați arătat ce multă frumusețe sălășluiește în sufletele voastre. A fost o ocazia specială de a vă cunoaște unii pe alții de la toate liceele, să vedeți că tinerețea este aceeași peste tot și dragostea este aceeași indiferent de școala în care înveți”, a spus Preasfinţia Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente