Concursul „Lăudați pe Domnul!”, în etapa eparhială

La Mănăstirea prahoveană Ghighiu s-a desfășurat joi, 10 septembrie 2015, cea de-a VIII-a ediție a concursului național Lăudați pe Domnul! De această dată, evenimentul s-a adresat grupurilor corale din așezămintele monahale. La această etapă s-au înscris:

  • Grupul psaltic al Mănăstirii Suzana
  • Grupul psaltic al Mănăstirii Pasărea

Juriul, alcătuit din Pr. Lect. Univ. Dr. Stelian Ionaşcu în calitate de preşedinte, Arhid. Lect. Univ. Dr. Gabriel Constantin Oprea şi Ierod. Prof. Nifon Constantin, a desemnat câștigător grupul psaltic monahal al Mănăstirii Pasărea.

„Am observat pentru corul Mănăstirii Pasărea mai multă aşezare, omogenitate şi posibilitatea de a aduce ceva specific din punct de vedere muzical pentru o mănăstire de maici”, a precizat Pr. Lect. Dr. Stelian Ionașcu de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din București.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la etapa eparhială a concursului național Lăudați pe Domnul!, care a transmis și Înalta binecuvântare a Preafericirii Sale, a fost părintele profesor David Pestroiu.

Am auzit glasuri îngereşti ale celor care au îmbrăcat haina monahală, care după cuvântul Sfântului Vasile cel Mare îmbracă «îngerescul chip». Iată că acest chip are şi glas şi cum îngerii laudă necontenit pe Dumnezeu am auzit laude preafrumoase intonate în stilul nostru bizantin ortodox. Putem spune că ne-am îmbogăţit sufleteşte toţi cei de faţă. Nu a fost propriu-zis o competiţie, ci o încântare a sufletului”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Prof. Conf. Dr. David Pestroiu, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Grupurile psaltice monahale au primit, pe lângă diplome, ca dar din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și cărțile:

  • „Iubirea Jertfelnică – lumină a Învierii. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2014”
  • „Stihurile dogmatice anastasime ale Vecerniei sâmbetelor Octoihului”

De asemenea, membrilor juriului le-a fost oferit volumul Monahismul Ortodox Românesc. Istorie, contribuții și repertorizare.

Etapa mitropolitană a concursului Lăudați pe Domnul! se va desfășura în prima parte a lunii octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente