Concursul „Cealaltă Bucovină”: Copiii din țară le scriu copiilor români din Bucovina de Nord

Ediția din noiembrie a concursului de creație pentru copii „Spune-mi o poveste pentru suflet” este intitulată „Cealaltă Bucovină” și își propune să conștientizeze copiii că în Ucraina vecină românii au frați de neam și limbă.

În apropiere de Mănăstirea Putna este granița care desparte sudul Bucovinei (din România) de nordul Bucovinei (din Ucraina), „dar aceasta nu poate despărți sufletul Bucovinei și nici nu-i poate separa definitiv pe românii aflați de-o parte și de alta a ei”, afirmă pe blogul ei scriitoarea Ioana Revnic, coordonatoarea concursurilor „Spune-mi o poveste pentru suflet”.

Ea le propune copiilor cu vârste între 5 și 14 ani un concurs cu patru secțiuni: Literatură, Arte Plastice, Abilități practice, Talente.

Coordonatoarea își dorește să aducă în atenția românilor din țară și situația copiilor români din Ucraina, care în curând nu vor mai putea învăța în limba română în școli decât la materia Limba maternă. Pentru a nu-și pierde identitatea, au nevoie de sprijin.

Secțiunea Literatură

Categoria 7-9 ani – Concurenții vor scrie o scrisoare către un copil român din „Cealaltă Bucovină”

Copiii le vor povesti prietenilor de peste graniță lucruri despre ei și vor menționa:

  • ce știau înainte despre această parte de Bucovină;
  • ce au aflat cu prilejul concursului;
  • ce ar putea face copiii români de acolo pentru a nu-și uita limba;
  • care este cel mai frumos cuvânt din limba noastră, un cuvânt pe care un om să îl poarte în minte toată viața, oriunde ar fi.

Categoriile 10-12 și 13-14 ani

Copiii vor citi, singuri sau împreună cu părinții, cinci texte despre bucovineni de seamă, dar foarte puțin cunoscuți: Eudoxiu HurmuzakiIancu FlondorMitropolitul Silvestru Morariu AndrieviciIraclie și Ciprian PorumbescuIon Grămadă – eroul Bucovinei.

Apoi vor scrie un eseu despre unul dintre aceștia. Vor consemna:

  • două motive pentru care au ales acea poveste de viață; ce anume din ce-au citit le-ar folosi lor;
  • ce l-ar întreba pe „eroul” istorisirii – despre Bucovina din vremea lui;
  • ce știau despre cealaltă Bucovină și ce au aflat cu ocazia acestui concurs.

Secțiunea Arte plastice

Copiii sunt invitați să trimită lucrări inspirate de „Balada” lui Ciprian Porumbescu. Acestea vor fi jurizate pe mai multe categorii de vârstă: 5-7 ani; 8-10 ani; 11-12 ani, 13-14 ani.

Secțiunea Abilități practice

Se adresează familiilor: concurenții vor găti un desert tradițional din Bucovina, Blinele, utilizând o rețetă dată, apoi vor trimite două fotografii din timpul realizării și una cu rezultatul final.

Secțiunea Talente

Copiii vor trimite video cu ei cântând o piesă reprezentativă pentru zona Bucovinei: „Baladă” de Ciprian Porumbescu (la vioară); „Cântă cucu-n Bucovina” sau „Când a fost să moară Ștefan” (vocal).

Înscrierile se fac până în data de 23 noiembrie, completând Formularul de înscriere.

Câștigătorii vor fi anunțați în 30 noiembrie pe site-ul www.bunatate.ro, pe pagina de Facebook „Spune-mi o poveste pentru suflet” și în grupul de Facebook cu același nume.

Foto credit: Mănăstirea Putna


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente