Concurs Solistic online de psaltică | Organizatorii anunţă că vor aprecia interpretarea cât mai firească

„Dorim interpretări realizate cât mai firesc, care să ne dea impresia că interpretul este la rugăciune, este chiar la o slujbă” a declarat părintele lect. univ. Ionuț-Gabriel Nastasă despre unul dintre criteriile de evaluare ale pieselor înscrise în Concursul Solistic Online de Muzică Psaltică.

Competiţia este organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei prin intermediul Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF). Se desfăşoară în perioada 22 februarie – 22 iunie 2021.

„Candidații vor trimite la adresa de e-mail [email protected] formularul de înscriere completat on-line care se găsește pe site-ul ibmf.ro și, bineînțeles, clipul audio-video pentru concurs, cu partitura corespunzătoare în format pdf”, a precizat lect. univ. Ionuț-Gabriel Nastasă, directorul artistic al festivalului.

Proba de concurs constă în înregistrarea concomitentă audio-video, în maxim 5 minute, a unei cântări sau a unei părți de cântări psaltice, cu sau fără ison.

„Partitura va fi din repertoriu psaltic românesc și va fi în legătură cu tematica ediției a IV-a, anume Monahismul ortodox”, a spus lect. univ. Ionuț-Gabriel Nastasă,.

Ne dorim – și aceste lucruri sunt specificate și în regulament – ca înregistrarea să fie realizată concomitent audio-video și fără nici un fel de intervenții, fără suprapuneri, tăieri, modificarea intonației, ison adăugat etc.

Competiția are scopul de a impulsiona învățarea și ascultarea cântărilor psaltice românești spre întărirea în credință și lucrarea faptelor bune, mântuitoare, atât ale interpreților, cât și ale auditorilor, în contextul pandemic actual-

La final vor fi desemnați cei doi mari câștigători, care vor cânta în concertele live din ediția a IV-a a IBMF din în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021.

Mai multe detalii pe Doxologia.ro.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente