Concurs pentru compozitorii de muzică psaltică

Compozitorii de muzică psaltică sunt așteptați să participe la secțiunea „Compoziție muzicală” a Concursului „Lăudați de Domnul!”, organizat de Patriarhia Română pentru al șaptelea an consecutiv. Cei interesați trebuie să compună piese muzicale pe notație psaltică, însoțite de ison, pentru Heruvicul din Joia Mare: „Cinei Tale, celei de Taină”, informează Ziarul Lumina.

În toamna acestui an, Patriarhia Română organizează, prin Sectorul teologic-educațional, Concursul național „Lăudați pe Domnul!”, adresat corurilor bisericești parohiale și compozitorilor de muzică psaltică. Cei care iubesc muzica psaltică și stăpânesc arta compunerii de partituri pot participa la secțiunea „Compoziție muzicală” a concursului, alcătuind muzica pentru Heruvicul special din Joia Mare, cu ison, în notație psaltică. Compozitorii vor trimite formularul de înscriere completat și partitura în patru exemplare, pe adresa Sectorului teologic-educațional, Mănăstirea Antim, strada Mitropolit Antim Ivireanul, nr. 29, sector 4, București, cu mențiunea: „Pentru Concursul național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!” – Secțiunea B, „Compoziție muzicală””. Termenul-limită este 1 octombrie (data poștei).

Evaluarea lucrărilor înscrise la concurs se va face în perioada 6-10 octombrie. Juriul va fi format din compozitori și profesori consacrați de muzică psaltică. Întrunirea juriului va avea loc la Mănăstirea Radu Vodă din București, la Centrul cultural-social „Sfântul Nectarie din Eghina”, într-una din zilele săptămânii 6-10 octombrie. În perioada 13-17 octombrie, compozitorii clasați pe primele patru locuri vor fi invitați la spectacolul-concurs ce se va desfășura la Studioul de concerte „Mihail Jora” (Sala Radio) din București, în ziua de 27 octombrie, între orele 19:00 și 21:00. Cu această ocazie, cei care au alcătuit cele mai bune compoziții vor fi premiați.

Mai multe detalii despre concurs se pot afla pe site-ul patriarhia.ro.

La secțiunea „Compoziție muzicală” a concursului, premiul I este de 2.500 de lei, premiul II de 2.000 de lei; premiul III de 1.500 de lei, iar mențiunea de 1.000 de lei.

„Obiectivele urmărite de-a lungul ediției de anul acesta a Concursului „Lăudați pe Domnul” țin de cunoașterea și aprofundarea tradiției bisericești, în mod special, coordonata liturgică materializată prin muzica bisericească. Urmărim să aducem o contribuție la ceea ce înseamnă încurajarea interpretării muzicii bisericești, identificarea și promovarea grupurilor psaltice valoroase de muzică bisericească, facilitarea accesului unui public cât mai larg la acest gen de muzică și, de asemenea, îmbogățirea repertoriului liturgic românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică psaltică”, a spus conf. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal coordonator al Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, pentru TRINITAS TV.

Foto: Arhivă 2013

Comentarii Facebook


Știri recente